İklim ve EnerjiManşetYeşil Gündem

Araştırma: Güneş enerjisi onlarca yıl deponabilir

0
Çizim: Bloomberg Businessweek için Khylin Woodrow

Yeşil Gazete için çeviren: Nilüfer Ağaç

Bilim insanları onlarca yıl boyunca güneş enerjisini yakalamanın, depolamanın ve kullanmanın görece pahalı olmayan ve efektif olan yöntemini araştırdı. İsveç‘teki araştırmacılar güneş ışınlarının gücünü, evlerden araçlara her şeyi ısıtmak gibi bir dizi tüketici talepleri doğrultusunda kullanımına izin veren bir çözümü olduğunu söylüyor.

Gothenburg‘daki Chalmers Teknoloji Üniversitesi‘nde bilim insanları, enerjiyi nasıl yakalacaklarını ve depolayarak, talep üzerine ısı formunda nasıl serbest bırakabileceklerini çözdüklerini açıkladı; hatta yakalandıktan onlarca yıl sonra dahi. İnovasyonlar bir enerji tutucu molekülü ve geleneksel bataryalardan en azından ısınmaya gelinceye daha iyi performans ortaya koyan, pencere ve tekstil ürünlerine uygulanabilen bir enerji saklayıcı laminat kaplamayı kapsıyor. Araştırmacı Kasper Moth-Poulsen‘in liderlik ettiği takımın yaptığı buluş, bilim çevreleri tarafından övgü topladı. Şimdi gerçek sınav geliyor: Moth-Poulsen yatırımcılardan teknolojisini destekleyecek ve piyasaya taşıyacak desteği alabilecek mi?

Sistem; karbon, hidrojen ve nitrojenden oluşan likit bir molekül ile başlıyor. Güneş ışığı geldiğinde molekül güneş enerjisini çekiyor ve bir katalizör ısı olarak serbest bırakılmasını tetikleyene kadar tutuyor. Araştırmacılar, özel depolama birimi yaratmak için neredeyse 10 yıl ve 2,5 milyon Amerikan Doları harcadı. Kimya ve kimya mühendisliği bölümünün 40 yaşındaki profesörü Moth-Poulsen bugün piyasada bulunan tipik lityum-iyon bataryaların 5 yıllık ömürlerini 10 yılla çıkararak daha çok dayanmaları için istikrar sağlayacağını söylüyor .

Moleküler güneş enerjisi sıvısından küçük bir örnek ile Moth-Poulsen. Fotoğraf:Oscar Mattsson/ Chalmers Teknoloji Üniversitesi

Takımın geliştirdiği en gelişmiş potansiyel ticari kullanım ev pencereleri, hareketli taşıtlar ve hatta giysilere uygulanabilen transparan kaplamalar. Alanların ısıtılması için gereken elektriği ve karbon emisyonunu azaltan kaplama, güneş enerjisini topluyor ve ısı olarak serbest bırakıyor. Moth-Poulsen teknolojiyi sergilemek için kampüsteki bir binayı tümüyle kaplamış. İlk uygulamalarda ideal kullanımın küçük alanlar için olduğunu söylüyor. “Bu elektrikli taşıtların veya ya da evlerin ısıtılması olabilir.”

En büyük bilinmezlik ise, sistemin elektrik üretip üretmeyeceği. Moth-Poulsen potansiyel sonuçlar olduğuna inanırken takımı şu an için ısınmaya odaklanmış durumda. Araştırma grubu moleküler termal güneş ışığı sistemleri ile iklim değişikliğiyle mücadele etmeye çalışan 15 gruptan biri. Onları motive eden de imzayalayanlarının küresel ısınma sınırını 1.5C (2.7F) ile sınırlandırmayı vaat eden Paris Antlaşması.

Yatırım arıyor

Moth-Poulsen teknolojiyi geliştirebilecek bir şirket ile birleşmeyi planlıyor ve risk sermayesi yatırımcıları ile görüşme halinde olduğunu söylüyor. Depolama birimi altı yıl içinde ticari olarak kullanılabilecek küçüklükte olacak, kaplama ise üç yıl içinde. Kaplamanın piyasaya çıkarılması için mevcut fonlamaya ek olarak 5 milyon Amerikan Dolarına daha ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor. Moth-Poulsen, mayıs ayında İsveç Kraliyet Bilim Akademisinden güneş enerji projeleri üzerine Arnbergska ödülünü kazanmıştı. .

Profesörün teknoloji için kesin maliyet tahminleri mevcut değil ancak satın alınabilecek olması gerektiğinin de farkında. Bir maliyet avantajı da sistemin nadir ya da pahalı elementlere ihtiyaç duymaması. Enerji depolama molekülleri de geliştiren ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü materyal bilim ve mühendislik bölümünde profesör Jeffrey Grossman, Chalmers University takımının çalışmasının “enerji dönüşüm depolama yaklaşımının ticarileşmesini görmek istiyorsak çok önemli” olduğunu belirtiyor.

Almanya Freiburg‘daki güneş enerjisi sistemleri için Frauhofer Enstitüsünü yöneten Peter Schossig, İsveç takımının araştırmasının ürüne dönüşümü için yardımcı olmak istediğini söylüyor. Ancak aynı zamanda daha gidecek yolları olduğunu da söylüyor.

Güneş ışınlarının efektif olarak toplanması iklim değişimine çözüm bulmak için anahtar. İsveçli araştırmacılar sistemlerinin güneş enerjisinin ticarileşmesine yardımcı olacağını söylüyor.

Makelenin İngilizce orijinali

You may also like

Comments

Comments are closed.