DünyaYeşil Gündem

AB’nin en ‘yeşil’ bütçesi üzerinde uzlaşıldı

0

Avrupa Birliği’nin (AB) 2020 yılı bütçesiyle ilgili Brüksel’de devam eden görüşmeler pazartesi gecesi sonuçlandı. Avrupa Parlamentosu (AP) ile AB hükümet temsilcileri arasındaki müzakereler sonucunda 153.6 milyar euroluk bütçe üzerinde anlaşma sağlandı.

Bütçede iklim değişikliği, genç işsizliğiyle mücadele ve dijitalleşme için ek bütçe ayrılması kararlaştırıldı. 2020 bütçesi iklim değişikliği ile mücadeleye toplam bütçenin yüzde 21’inin ayrılması nedeniyle “en yeşil bütçe” olarak adlandırıldı.

Türkiye’ye yardım kısıldı

Deutsche Welle’nin aktardığına göre, yeni bütçede Türkiye’ye yapılan mali yardımlarda 85 milyon euroluk kesintiye gidildi. Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi‘nden Avrupalı parlamenter Monika Hohlmeier sadece sivil toplum, Erasmus programı ve Suriyeli sığınmacılar için bütçe ayrıldığını kaydetti.

AB, 2019 bütçesinde de Türkiye’ye mali yardımlarda 147 milyon euro kesintiye gitmişti.

Brexit için de bütçe ayrıldı

AB ülkeleri öngörülmeyen gelişmelere yanıt verebilmek için 4 milyar euroluk bir rezervin hazırda tutulmasını da onayladı. Bu paranın Britanya’nın Avrupa Birliği’nden anlaşmasız ayrılması ya da Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar için daha fazla para talep etmesi halinde kullanmak üzere hazırda tutulması kararlaştırıldı.

Avrupa Birliği bütçesinin yaklaşık beşte birini üstlenen Almanya bütçeye en fazla katkı koyan AB ülkesi. Aktarılan para tarım, eğitim ve araştırma gibi çeşitli AB programlarında kullanılıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.