DünyaManşet

Hong Kong Yüksek Mahkemesi: Maske yasağı Anayasa’ya aykırı

0

Hong Kong’da Yüksek Mahkeme, göstericilerin protestolar sırasında yüzlerine maske takmalarının yasaklanmasının, bölgenin anayasası sayılan Temel Yasa’ya aykırı olduğunu hükmetti. BBC’nin aktardığına göre, protestocuların maske takmalarını yasaklayan kanun, aylar süren protestoların ardından 5 Ekim’de yürürlüğe girmişti.

Hong Kong lideri Carrie Lam yasanın, aktivistlerin kimliklerinin tespiti için gerekli olduğunu söylemişti. Hükümet karşıtı protestocular ise yasağa rağmen maske takmayı sürdürmüştü. Maske taktıkları gerekçesiyle 400’e yakın kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Gösterilerde ok ve yay devri

Bu arada aylardır devam eden protesto gösterilerinin giderek şiddetlendiği adada,  eylemciler polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahalesine ok ve yayla karşılık vermeye başladı.

Eylemcilerin  işgal ettikleri Polytechnic Üniversitesi önünde kurulan barikatları temizlemeye çalışanlara tuğla fırlatması üzerine polis, üniversite çevresindeki yolları trafiğe kapattı. Üniversite kampüsüne sevk edilen yüzlerce polis, protestoculara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.  Bu arada bazı protestocuların yay ve mancınık kullanarak ok ve molotof kokteyli attığı görüldü. Çatışmalar üniversite yakınındaki Cross-Harbour Tüneli‘ne dek yayıldı.

Tünel alevler içinde

Tünel girişindeki üst geçitten alevler yükselirken, tünele yaklaşan polis araçları yola dizili tuğlalar nedeniyle ilerleyemedi. Protestocular, üst geçitteki otoyol geçiş gişelerinde bir polis aracını da ateşe verdi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.