GündemManşetTürkiye

Fikret Başkaya’ya aydınlardan destek

0

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, 22 Kasım’daki duruşması öncesi akademisyen yazar Fikret Başkaya’ya destek vermek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Başkaya’ya “Asıl terör devlet terörüdür” başlıklı yazısı nedeniyle “örgüt propagandası” suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması öncesi, aralarında Hasan Cemal, Filiz Kerestecioğlu ve Prof. Baskın Oran’ın da bulunduğu 24 aydın, gazeteci, siyasetçi ve aktivistin imzasının bulunduğu açıklamayı Baskın Oran yaptı.

Oran özetle şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanının görüşlerini onaylamayan, hükümetin tasarruflarını eleştiren aydınlar, akademisyenler,  yazarlar, çizerler, gazeteciler, hatta sosyal medyada muhalif görüşler dile getiren, paylaşan, ‘beğenen’ ortaokul öğrencileri, büyükanneler, dedeler, TV ekranlarında itirazlarını dile getiren esnaf, işçiler bir anda kendilerini yargı önünde bulabiliyor.

“İktidara karşı en küçük bir ifade, silahlı timlerin ev baskınları, sabaha karşı yaka-paça gözaltına alınma, tutuklanma ve sonu belirsiz bir yargılama süreci ile karşılaşıyor. ‘Dokunulmazlık’ zırhıyla donatılmış milletvekillerinin dahi bu kovuşturmalardan bağışık olmadığını gördük.

“Özgürlüğü kısıtlayanlar kovuşturulmalı”

“Doğrudur, pek az iktidar sahibi bu gerçeğin bilinciyle davranır. Bu nedenledir ki, entelektüellerin, yazarların, bilim insanlarının ve genel olarak muhaliflerin görüşlerini herhangi bir ‘kaza-belaya uğramadan’ dile getirmelerini sağlamak, bağımsız yargının görevidir.

“Gerçek anlamıyla ‘bağımsız’, yani iktidarların ‘sopa’sı olarak davranmama tutumundaki yargı, eleştirilerini dile getirenleri, yani Anayasa güvencesi altındaki düşünce ve ifade özgürlüklerini kullananları değil, aksine, bu özgürlüğü kısıtlamaya kalkışanları kovuşturmalıdır!”

Başkaya: Bu rejim iflah olmaz 

Baskın Oran’ın ardından konuşan Fikret Başkaya ise, şu ifadeleri kullandı: “Burada bizim yaşadıklarımıza bakarak Türkiye’de fikir özgürlüğünün demokrasi sicili hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Kutsal devleti savunan bağnaz bir terminoloji var. Suçlamak için kanuna ihtiyaç yok. Bu rejim iflah olmaz bir rejim; esneme yetisi yok. Onlar bizi cezalandırmaya devam edecek, biz de doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz.”

İmzacılar:

Akın Birdal, Alaeddin Şenel, Baskın Oran, Cengiz Gündoğdu, Doğan Özgüden, E .Ahmet Tonak, Ercan Kanar, Erdoğan Aydın, Erol Özkoray, Eşber Yağmurdereli, Filiz Kerestecioğlu, Gün Zileli, Hasan Cemal, İnci Tuğsavul, İsmail Beşikçi, İzzettin Önder, Kadir Cangızbay, Korkut Boratav, Ragıp Zarakolu, Sibel Özbudun, Şanar Yurdatapan, Taner Timur, Temel Demirer, Yücel Demirer.

PEN ve IFEX’ten destek

Dünya çapında 100 ülkeden 150 yazar kuruluşunun üyesi olduğu Uluslararası PEN de, 12 Kasım 2019’da yayınladığı bir bildiri ile Fikret Başkaya’ya sahip çıkmıştı.

Uluslararası İfade Özgürlüğü kuruluşları ağı IFEX’e üye 5 kıtanın, 19 ülkesinden 22 kuruluşun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yayınladığı mektupta ise “Fikret Başkaya’nın barışçıl yollarla görüşlerini açıkladığı ve hakkındaki suçlamaların düşürülmesi gerektiği” ifade edilmişti.

Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı Başkanı ve Özgür Üniversite Kurucusu Fikret Başkaya hakkında, “Asıl terör devlet terörüdür” başlıklı yazısı nedeniyle “örgüt propagandası” suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması 22 Kasım’da, Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.