DünyaManşet

Bolivya ordusuna göstericilere müdahale izni

0

Bolivya‘da istifaya zorlanan devlet başkanı Evo Morales‘in yerine kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan eden sağcı muhalif senatör Jeanine Áñez, ülkedeki şiddetin önünü açacak bir karara imza attı.

Morales yanlısı gösterilerde 24 protestocu gerçek mermilerle ateş edilerek öldürülmüştü. İmzalanan kararnameye göre ordu mensupları göstericilere ceza gerektiren müdahalede bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulacak.

Ordu cezai sorumluluktan muaf olacak

Kararname, ordunun Morales yanlısı protestoculara ‘meşru müdafaa ve zorunluluktan müdahale etmesi’ halinde, cezai sorumluluktan muaf olmasını içeriyor. Kararnamede, “Kamu düzeni ve istikrarının tesis edilmesi için düzenlenen operasyonlara katılan silahlı kuvvetler mensupları, görevlerini yerine getirdiği sırada meşru müdafaa ve zorunluluk halinde bulundukları müdahale nedeniyle cezai sorumluluktan muaf tutulur” ifadeleri yer alıyor.

Morales: Katliam yapan gerçek diktatörlük budur

Morales ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Mütevazi insanlar barış ve diyalog için ağlarken Camacho, Mesa ve Añez‘in fiili rejimi tank ve mermilerle bastırıyor. Kendi aday göstermelerinden bu yana zaten 24 ölüme neden oldular. Merhametsiz katliam yapan gerçek diktatörlük budur” ifadelerini kullandı.

BM: Kontrolden çıkabilir

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Michelle Bachelet tarafından yapılan açıklamada da  “Yetkililerin insan haklarına tam saygı çerçevesinde ele almaması halinde, Bolivya’daki durumun kontrolden çıkmasından endişe duyuyorum” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.