DünyaManşetYeşil Gündem

Yeni Delhi’de ‘temiz hava’ artık parayla…

0

Hava kirliliğinde ‘tüm zamanların’ rekorunu kıran Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi‘de fırsatçı bir şirket, temiz havayı parayla satmaya başladı. Kimyasal tüplerde üretilip muhafaza edilen ‘temiz hava’yı 15 dakika solumanın bedeli ise 299 rupi, yani 24 lira.

Aromalısı da var 

Müşteriler arzu ederlerse, temiz havalarını aromalı olarak da alabiliyor. Delhi’deki bir barda satılan küçük oksijen tüplerine daha çok orta yaş üzeri Hintlilerin tercih ettiği belirtiliyor. Satıcı da ‘ürünlerinin’ vücut ve zihin üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu söylüyor.

Tüm zamanların kirli hava rekoru

Yeni Delhi, 5 Kasım’da hava kalitesi indeksinde 527 puanla, dünyada şimdiye dek ölçülmüş en kirli hava rekorunu kırdı. Kirlilik, Dünya Sağlık Örgütü‘nün belirlediği eşiğin 20 kat üstünde. Air Visual’a göre, şehrin hava kalitesi dokuz gün boyunca tehlikeli seviyeye yükseldi ve 5 Kasım’da hava kirliliğinde dünyada daha önce hiç ölçülmemiş seviyeye erişti.

Kentte hava kirliliği nedeniyle okullarda sık sık eğitim ve öğretime ara veriliyor.

Dünyada en kirli havaya sahip şehirler Güneydoğu Asya’da yer alıyor. İlk 10’da yer alan altı şehir ise Hindistan bölgesindeki Delhi, Lahore, Karaçi, Kalküta, Bombay ve Katmandu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.