DünyaManşet

Mon Laferte’den Şili için kırmızı halıda üstsüz protesto

0

Şilili şarkıcı Mon Laferte, ABD’deki Latin Grammy Ödülleri Töreni sırasında ülkesindeki olayları protesto etmek için kırmızı halıda yürürken üzerine “Şili’de işkence yapıyorlar, tecavüz ediyorlar ve cinayet işliyorlar” yazdığı göğsünü açtı.

En İyi Alternatif Albüm Ödülü‘nü aldığı sırada da, Şilili yazar La Chingera‘nın bir şiirini okudu ve “Şili, senin acın canımı yakıyor” dedi.

Metro zammından kitle hareketine

Şili’deki hükümet karşıtı gösterilerin başlangıcı metro ve otobüs ücretlerine yapılan zam oldu. Zammı protesto ederek turnikeden atlayan öğrencilere güvenlik güçlerinin şiddet uygulayarak müdahale etmesi ülkede büyük tepkiye yol açtı ve halk sokaklara döküldü.

Protestolarının şiddetlenmesiyle 19 Ekim’de üç kentte acil durum ilan edildi; ordu, Pinochet diktatörlüğünden beri ilk kez sokağa indi; sokağa çıkma yasakları uygulandı. Gösterilerde şu ana kadar 20 kişi hayatını kaybetti, bine yakın kişi yaralandı, 3 binden fazla kişi de gözaltına alındı.

Şili’deki Bağımsız İnsan Hakları Enstitüsü, ülkede 179 vakayı mahkemeye taşımıştı. Bunlar arasında askeri polis hakkında cinayet, cinsel şiddet ve işkence iddiaları var.

Yeni anayasa için referanduma gidiliyor

Sokaklardaki göstericilerin en büyük taleplerinden biri Pinochet döneminde 1980 yılında hazırlanan anayasanın değiştirilmesiydi. Şili’de bir aydır süren protestoların ardından iktidar ve muhalefet, Nisan 2020’de anayasa referandumu yapılması konusunda anlaştı. Nisan ayında referanduma gidecek halka 1973 yılında darbeyle başa geçen diktatör Augusto Pinochet döneminde hazırlanan anayasanın değiştirilip değiştirilmemesi gerektiği sorulacak.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.