TürkiyeEkonomiManşet

Ekim ayında 217 bin KYK borçlusuna e-haciz yapıldı

0

Gelirler İdaresi Başkanlığı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) geri ödemesi ve diğer vergi türlerini ödemeyen vatandaşlar için e-haciz işlemi başlattı. Uygulanan haciz; Motorlu Taşıtlar Vergisi, mahkeme harç borcu, trafik cezası, KYK borcu, sigara cezası, köprü kaçak geçiş dahil hemen hemen tüm borç ve cezalar için uygulandı.

Dul ve yetim aylığı alanlarla birlikte, KYK borcu olup henüz çalışmayanların ve hesapta bakiyesi bulunmayan kişilerin hesaplarına da e-haciz işlemi yapıldı.

Toplam KYK borcu 2 milyar 95 milyon 228 bin TL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, geçtiğimiz Ekim ayında 217 bin kişiye Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcundan dolayı e-haciz yapıldığını açıkladı. Açıklamasında genç işsizliği oranlarının rekor kırdığı bir dönemde gençlerin bir de e-haciz kıskacında olduğunu belirtti.

Sözcü’de yer alan habere göre Yunus Emre açıklamasında “KYK borcunu ödeyemeyen 279 bin 797 kişi KYK tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildiğini” söyledi şu değerlendirmelerde bulundu:

“2018 yılı itibariyle 403 bin 12 öğrenci burs, 1 milyon 259 bin 193 öğrenci öğrenim kredisi almaktadır. Son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan 5 milyon öğrenciden borçlarını ödeyemeyen 279 bin 797 kişi KYK tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirilmiştir. Öğrenim kredisi borcu olan 342 bin 282 öğrencimizin 2 milyar 95 milyon 228 bin lira borcu var.”

‘AKP öğrenciye kaşıkla verdiğini kepçeyle alıyor’

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) öğrencilere kaşıkla verdiğini kepçeyle geri aldığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Kredi ve burs ödemeleri bu yıl yüzde 10 artırılarak lisansta 550 TL, yüksek lisansta 1.100 TL, doktorada ise 1.650 TL oldu. Buna karşılık enflasyon oranı yüzde 8,5 olarak açıklanmışken, iktidar yurt ücretlerine yüzde 19, yemek ücretlerine ise ortalama yüzde 20 zam yaptı” diye konuştu.

‘Toplumsal ve psikolojik maliyetleri de çok büyük’

Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere katkı sağlamak amacıyla kurulan KYK’nın, borçlarını ödeyemeyen 279 bin 797 kişinin kabusu olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Emre sözlerini şöyle tamamladı: ”KYK borcu olanların, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması gerekiyor. Yani 2 yıl sonra işe giremese dahi borcunu ödemeye başlamak zorunda. Ödenmeyen borçlara da aylık yüzde 1,40 oranında gecikme faizi uygulanıyor. Dolayısıyla geciken borç, alınan kredinin 2 ya da 3 katına çıkıyor. Sorunun toplumsal ve psikolojik maliyetleri de çok büyük olacaktır.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.