DünyaDoğaManşet

Sardinya’da ‘aşırı turizm’e ziyaretçi sınırlaması ve bilet önlemi

0

İtalya’daki Sardinya Adası’nın kuzeybatısındaki Stintino kasabasında bulunan, turkuaz denizi ve beyaz kumsalıyla ünlenen La Pelosa Plajı da aşırı turist ilgisinin olumsuz etkilerinden nasibini alıyor. Yetkililer, adanın en popüler plajlarından olan La Pelosa’nın doğal güzelliğini yaz aylarında bölgeye akın eden  binlerce turistten korumak konusunda zorluk yaşıyor.

Günde 1500 kişiyle sınırlanacak

Sputnik’in haberine göre, Belediye Başkanı Antonio Diana, plaja giriş için bilet alınmasını zorunlu tutarak ziyaretçi sayısını sınırlamayı planlıyor. Belediye Meclisi toplantısında önerisini sunan Diana, bu uygulamayla 2020 yazında plajın bir günde sadece 1500 kişiyi ağırlamasını hedefliyor. “Bu bir deney olacak” diyen Diana, biletlerden elde edilecek gelirle de plajın temizliğinin ve bakımının sağlanacağını savunuyor.

Halk plajlarından ücret alınmasını eleştiren yetkililer olsa da Turizmden Sorumlu Meclis Üyesi Francesca Demontis de, “İyi bir sonuç alacağımıza ikna oldum” dedi.

İlk önlem değil

Sardinyalı yetkililer aşırı turizmin çevreye etkisini gözler önüne seren raporların ardından bir dizi önlem almıştı. Plaja araçla ulaşmayı zorlaştırmak için yolu kaldırmanın yanı sıra plajlardan kum çalınmasının önüne geçmek için havlu ve çanta yasağı getirilmişti.

Sardinya’nın ünlü beyaz kumları ‘kamu malı’ olarak kabul ediliyor ve ada dışına taşınması yasak sayılıyor. Nitekim, bu yaz adanın kuzeyindeki Chia’daki bir plajdan aldıkları 40 kilogram ağırlığında kumla yakalanan Fransız çift, 6 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalmıştı.

Aşırı turizm her yerde sorun

Dünya çapında giderek artan turist sayısı pek çok ülkeyi önlem almak durumunda bırakıyor.

Fjadrargljufur Kanyonu.

Daha önce de İzlanda, turistlerin çevre üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekerek, ülkenin güneyinde yer alan ve popüler turizm noktalarından biri olan Fjadrargljufur Kanyonu‘nu ziyarete kapatacağını duyurmuştu.

Turistlerin ziyaret ettiği yerleri bozduğunu, ülkelerinin de halihazırda ‘aşırı kalabalık’ olduğunu açıklayan Hollanda da artık turizm tanıtımı yapmaya son verdi. Tayland hükümeti de ABD’li aktör Leonardo DiCaprio‘nun oynadığı The Beach (Kumsal) adlı filmle meşhur olan Maya Koyu‘ndaki doğal yaşamın ve mercan resiflerinin toparlanabilmesi için giriş yasağının iki yıl daha uzatıldığı açıklamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.