Kültür-SanatManşet

Fransız Kültür Merkezi’nde yeni sergi: Mega İstanbul

0

Institut français (Fransız Kültür Merkezi), 24 Ekim’de açılan ve 4 Aralık 2019’a kadar sürecek olan mimar Sinan Logie ve antropolog Yoann Morvan’ın birlikte sundukları “Mega Istanbul” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, İstanbul’un çarpıcı derecede hızlı ve ölçüsüz kentsel büyümesini gözler önüne seriyor.

Bizans, Konstantinopolis, daha sonra İstanbul; yakın zamanlı “İstanbul 2023’ü inşa etme emelleri de dâhil olmak üzere, fetihler, siyasi ve dini entrikalar, depremler ve yangınlar arasında çağlar boyunca sürekli olarak süren aralıksız bir mücadelenin içerisinde yeniden tanımlandı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun eski başkentinin çok katmanlı kentleşme palimpsestinin üzeri, bugün artık on altı milyon nüfusa sahip bir megapolle kaplı. Bu kentsel büyüme, son on yıllar boyunca, genellikle çevresini de dikkate almadan, çarpıcı bir hızda gerçekleşti. Bu durum, özellikle, meskûn alanın kenarlarındaki, az bilinen ama mevcut yeni oluşumların ve eşitsizliklerin şiddetini ve boyutunu açığa çıkaran yerlerde görünür oluyor.

Buraları yürüyerek kat etmek, Mega İstanbul’un ölçüsüzlüğünün ölçüsünü belirlemeye olanak sağlıyor. Eyüp’ün kuzeyinden Dilovası’na, Silivri Limanı’ndan Sultanbeyli tepelerine kadar, klişe yerlerin uzağındaki bu kıyıda köşede kalmış kentsel sınırları boydan boya geçerken, natamam bir tamamlanma süreci yaşayan bu kentsel hayalciliğin röntgenini tasvir etmek mümkün.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.