Kazdağları GünlüğüManşet

Çevre Bakanı Kurum: Alamos Gold’un ruhsat sürecini durdurduk

0

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada,  Kirazlı Altın Madeni ile ilgili olarak “Çevreyi korumakla görevli Bakanlığınız, Çanakkale’de on binlerce ağacın kesilmesine seyirci kalmıştır” sözlerine Bakan Murat Kurum’dan Alamos Gold firmasına ruhsat verilmeyeceği yanıtı geldi. Bakan Kurum, “Biz de doğamızı, çevremizi herkes gibi korumak istiyoruz. Bize bırakılmış emanetleri çocuklarımıza en iyi şekilde koruyarak aktarmak istiyoruz ki bu çerçevede zaten bu süreci de durdurduk” dedi.

Ceylan, bütçe görüşmeleri sırasında, Kazdağları’ndaki maden talanını gündeme getirerek şunları söyledi: Dünyanın birçok ülkesinin vazgeçtiği çevreyi kirleten enerji yatırımlarının ve vahşi madencilik çalışmaları yüzünden tarım alanlarının yok olduğunu, hayvancılığı bitirdiğini ifade ederek, “Kaz Dağları, ormanlar tahrip ediliyor, içme ve kullanma sularımız kirletiliyor. Kaz Dağları’nda altın şirketleriyle birlikte termik bacalarının faaliyeti canlılığı yok etmek üzeredir. Bakanlığınız bu vahşetin farkında mıdır?”

‘Zenginleştirme’ oyunu

Maden şirketlerinin “zenginleştirme” adı altında, ÇED raporunda belirtilen alanın dışında faaliyet yürüttüğünü belirten Ceylan, Çevre Bakanlığının çevreye zararı aşikâr olan projelerde daha hassas davranarak, en başında “ret” kararını vermesi gerektiğine işaret etti.

Kurum, Ceylan’ın soruları üzerine şunları söyledi:  “Çanakkale Kirazlı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi kapsamında biz de ilgili bakanlıklarla Cumhurbaşkanı Yardımcısı nezdinde bir araya geldik ve burada hakikaten yapılan bir yanlış olup olmadığının tespiti ve gerekirse verilmiş ruhsatların durdurulması dâhil her türlü süreci o toplantı çerçevesinde değerlendirdik. Biz de doğamızı, çevremizi herkes gibi korumak istiyoruz. Bize bırakılmış emanetleri çocuklarımıza en iyi şekilde koruyarak aktarmak istiyoruz ki bu çerçevede zaten bu süreci de durdurduk.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.