DünyaManşet

İspanya’da dördüncü seçimden de istikrar çıkmadı

0
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez.

İspanya’da son genel seçimlerden altı ay sonra, Pazar günü yapılan erken genel seçimlerin sonuçları, ülkede hükümet kurulamaması sorununa yanıt verecek gibi görünmüyor. Başbakan Pedro Sanchez liderliğindeki İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) seçimlerin galibi olsa da geçen Nisan’da yapılan önceki genel seçimlerde olduğu gibi parlamentoda 350 sandalyenin 176’sına denk gelen salt çoğunluğu elde edemedi. PSOE oyların yüzde 28’sini alarak, parlamentoda 120 sandalye kazandı.

Muhafazakâr Halk Partisi (PP) ise yüzde 21 ile sandıktan çıkan ikinci güç oldu ve parlamentoda 88 sandalyeye sahip oldu.

Bir önceki seçimlere nazaran mecliste üç milletvekilini ve senatodaki çoğunluğunu kaybeden PSOE’nin lideri Sanchez, meclisteki tüm siyasi partilere “istikrarlı bir hükümet için destek verin” çağrısı yaptı. “Bu kez hükümet ya kurulacak ya kurulacak” diyen Sanchez, siyasi rakiplerine “sorumlu hareket edip, azınlık hükümetinin önünü açmaları” yönündeki mesajını iletti.

Uzmanlar yapılan seçimlerin İspanyol parlamentosunda yaşanan “blokajı” sona erdirmesinin güç olduğu görüşünde. Sanchez’in önünde iki seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki seçimden ikinci parti olarak çıkan muhafazakâr Halk Partisi (PP) ile bir büyük koalisyona gidilmesi. Her iki parti seçimlerden önce bu seçeneğe sıcak bakmadıklarını açıklamıştı. Şimdi Sanchez’i sert dille eleştirmesine rağmen “İspanya daha fazla hükümetsiz kalamaz” diyen PP lideri Pablo Casado‘nun tavrı merak ediliyor. PSOE liderinin alacağı karara bakarak, “üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini” kaydeden Casado, çekimser oy kullanarak olası bir PSOE azınlık hükümetine destek vermek için açık kapı bıraktı.

İkinci seçenek ise Sanchez’in diğer partileri kendi yönetiminde kurulacak bir azınlık hükümetine ikna etmesi. Ancak bu seçeneğin de hayata geçirilmesinin pek mümkün görülmediği belirtiliyor.

Vox partisinin lideri Santiago Abascal.

Seçimin asıl kazananı aşırı sağcılar

Seçimlerde aşırı sağcı Vox Partisi, oy oranını yaklaşık 5 puan artırarak, oyların yüzde 15,1’ini aldı. Aşırı sağcılar, parlamentodaki sandalye sayısını iki katından fazla artırarak 52 sandalyeye ulaştı. Vox Partisi böylece parlamentodaki üçüncü en büyük güç konumuna geldi.

Seçim sonuçlarını büyük memnuniyetle karşılayan Vox Parti lideri Santiago Abascal teşekkür konuşması için kürsüye “Yaşasın İspanya!” diyerek çıktı. “11 ay önce İspanya’nın hiçbir belediyesinde, mecliste ya da Avrupa Parlamentosu’nda temsilcimiz yoktu. Bugün İspanya’nın 3. büyük siyasi partisiyiz” diyen Abascal, “PSOE’nin zaferinden, nasıl bir hükümet kurulacağından ve özellikle Katalonya’ya karşı alınması gereken önlemlerin şeklinden dolayı endişeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Vox Parti taraftarları partinin yakaladığı başarıyı coşkulu kutlamalarla karşıladı. Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Genel Başkanı Jörg Meuthen, Abascal’ı Twitter üzerinden tebrik eden ilk isimlerden biri oldu.

Podemos: Koalisyona hazırız

Sol popülist parti Unidas Podemos’un oy oranı yüzde 12,8 ve liberal çizgideki Ciudadanos’un oyları ise yüzde 6,8 olarak kaydedildi. Mecliste 35 sandalye ile dördüncü parti olan  Podemos’un lideri Pablo Iglesias,yaptığı açıklamada, PSOE ile koalisyon görüşmelerine hazır olduklarını duyurdu.

 

Ayrılıkçı Katalanlar da memnun

İspanyol meclisine 3 siyasi partiyle toplamda 23 milletvekili gönderen Katalonya‘daki ayrılıkçı siyasi partiler ise seçim sonuçlarından memnun olduklarını açıkladı. İspanya’dan ayrılmaya yönelik bağımsızlık girişimlerine destek ve Yüksek Mahkeme‘nin 9 Katalan siyasetçiyle ilgili mahkumiyet kararına tepki için oy isteyen ayrılıkçı siyasi partiler, Katalonya’da çoğunluğu temsil etmeye devam etti.

Katılım düştü

Ülkede 37 milyon kayıtlı seçmen, 6 ay aradan sonra bir kez daha erken genel seçimler için sandık başına gitti. Katalonya sorunu ve siyasi belirsizliğin gölgesinde yapılan seçimlerde İspanyollar, 350 milletvekili ve 208 senatörü belirledi. Son 4 yılda dördüncü kez sandığa giden İspanya’da seçime katılım oranı yüzde 56 olarak kaydedildi. Ülkede son olarak 28 Nisan’da yapılan erken genel seçime katılım yüzde 71 olmuştu.

Siyaset uzmanları, seçimlere katılımın düşmesindeki nedenleri, ülke genelindeki olumsuz hava şartlarına, Katalonya’daki boykot çağrısına ve art arda yapılan seçimlere bağladı.

Avrupa Birliği ve Euro bölgesinin 4’üncü büyük ekonomisine sahip İspanya, son seçimde Başbakan Pedro Sanchez liderliğindeki PSOE’nin yarışı önde bitirmesine rağmen, parlamentoda çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle önemli bir siyasi krize sürüklenmişti.

Parlamento, Sanchez’in kurduğu iki hükümete de güvenoyu vermemişti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.