ManşetEditörün SeçtikleriHayvan Hakları

Burak Özgüner’i kaybettik

0

Yeşil Gazete yazarı, dostu, Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner, evinde hayatını kaybetti. Hayvan hakları için yasa çıkartılması konusunda uzun yıllar boyunca mücadele eden Özgüner, 2015 yılında da vicdani reddini açıklamıştı.

Özgüner’in cenazesi kaldırıldığı Adli Tıp Kurumu’ndan ailesi ve yakınları tarafından alındı. Cenazeyi teslim alanlardan; Burak Özgüner’le birlikte geçtiğimiz ay kurulan Deneye Hayır Derneği’nde yönetim kurulu üyeliği yapan, yazarımız ve  eski CHP milletvekili Melda Onur şunları söyledi: “Çok üzgünüz, çok yakın arkadaşımızdı. Özellikle hayvan, çevre, insan hakları konusunda çalışan bir aktivistti. İyi bir vatandaştı, hakkını hukukunu bilen. Çok seveni vardı, kısa yaşamına bir çok mücadele sığdırdı. Görev insanıydı, çok çalışırdı. Deneye Hayır Derneği’ni yeni kurmuştuk. Beraber yönetim kurulu üyeliğini yapıyorduk. Gece uykusunda vefat etmiş.”

Burak Özgüner’in cenazesi 10 Kasım Pazar Büyükdere Camii‘nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Kilyos Mezarlığı‘na defnedilecek.

Roboski’de katledilen katırlar için mücadele etmişti

Hayvan hakları savunucusu Özgüner 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde TSK tarafından katledilen katırlar için mücadele etmişti. Katırlar için verdiği mücadele sonuçsuz kalıp hayvanlara yönelik silahla yaralama, öldürme fiilleri devam edince 2015’te vicdani reddini açıkladı. Bunun üzerine askerlik şubesi, Özgüner hakkında soruşturma başlatarak dosyayı savcılığa gönderdi. Savcılık da hakkında iddianame hazırladı ve Konya Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Özgüner iki gün önce Konya’da hakim karşısına çıkarak, “Kimse hakkını kullandığı için cezalandırılamaz” demişti.

Gezi’den 6 yıl sonra hakkında dava açıldı

Özgüner, Gezi Parkı eylemleri sırasında polis şiddeti nedeniyle ölen ve yaralanan hayvanları gündeme getirmek için de eylem yapmış; bu nedenle de geçtiğimiz aylarda hakkında ‘terör soruşturması’ başlatılmıştı. Gezi Parkı eylemleri sırasında, hem Burak Özgüner’in o dönem çalıştığı kliniğe hem de başka kliniklere birçok yaralı ve saldırıdan etkilenen hayvan getirilmiş; Özgüner ve arkadaşları, hayvan hakları ihlalleriyle ilgili bir rapor hazırlayarak Cenevre’deki Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi’ne başvurmak için hazırlık yapmıştı. Grup, mahkemeye yapacakları başvuruyu duyurmak üzere 28 Eylül 2013’te Gezi Parkı merdivenlerinde bir basın açıklaması düzenlemek istemiş ancak polis saldırısı ile karşılaşmıştı. Polis, basın açıklamasının okunmasına izin vermeyerek, Özgüner ile birlikte 14 kişiyi gözaltına almıştı.

Hayvan Hakları Raporu’nun mimarlarından

Burak Özgüner, TBMM Hayvan Hakları Komisyonu’nunun da katılımcılarındandı.  Komisyona Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu Kurucular Kurulu üyesi ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği temsilcisi olarak katılan Özgüner, hazırlanan yasa taslağı hakkında gazetemize yaptığı değerlendirmede, Komisyon’un raporunun 300’den fazla STK ve oluşumun ortak taleplerini büyük ölçüde karşıladığını belirtmiş, ancak etik çelişkiye dikkat çekmişti.

Hak ihlallerinin en çok yaşandığı yerlerin başında mezbahaneler, yumurta ve süt üretim tesislerinin bulunduğunu anlatan Özgüner şunları söylemişti: “Gerçekleri görmezden gelerek ya da gerçekler ile yüzleşmemeyi seçerek hayvan haklarını tartışamayız. Raporda, en azından, hayvancılık endüstrisindeki sistematik zulme ve mevcut duruma ilişkin bir durum tespiti yapılabilirdi. Her şeye rağmen, komisyon raporundan umutluyum; yasa teklifi sürecinde de sonuna kadar müdahiliz, yasama sürecinin takipçisiyiz. ”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.