EkolojiManşet

‘Seyfe Gölü korumaya alınsın’ kampanyası

0

Kırşehir‘in Mucur ilçesinde yer alan ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü kuruma tehlikesi altında. Seyfe Gölü Koruma İnisiyatifi change.org üzerinden imza kampanyası başlatarak, gölün kurumasının önüne geçmek için Mucur Belediyesi, Kırşehir Valiliği ve Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nü harekete geçmeye çağırdı.

187 kuş türünü barındırıyor

Kırşehir’in Mucur ilçesinde bulunan ve milli park niteliğinde korumalı bölge statüsüne sahip Seyfe Gölü toplam 187 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 320 bini bulan dünyanın en büyük flamingo topluluğunun barındığı göl, aynı zamanda sonbaharda yüz binlerce ördeğin konaklama alanı. Seyfe gölünde beslenen ve konaklayan diğer kuş türleri arasında çamurcunlar, pelikanlar, balıkçıllar, yağmurcunlar, kazlar, kılıç gagalar, martılar, bababanlar ve sumrular yer alıyor.

1990 tarihinde “Tabiatı Koruma Alanı” ilan edilen göl aynı zamanda birinci derece Doğal Sit Alanı. Bölgede yaşayan 27 kuş türü ise Uluslararası Kuşları Koruma Konseyi ( ICDP) tarafından koruma listesi altında yer alıyor. Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Devleti taraf olduğu Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında bu gölü korumaya söz vermiş durumda. Ancak göl herhangi bir önlem alınmadığı için her geçen gün daha çok kuruyor.

Gölün beslenmesi engelleniyor

İnisiyatif gölün kurumasının arkasında yatan sebepler arasında Mucur Belediyesi tarafından Seyfe Gölü’nü besleyen yeraltı sularının kullanılmasının ve Devlet Su İşleri’nin (DSİ) açmış olduğu drenaj kanallarının yer aldığını söylüyor. Başlatılan kampanyada gölün kurumasının önüne geçmek için üç talep dile getiriliyor:

1- Mucur Belediyesi, içme suyunu Seyfe Kapalı Havzası’nın dışından tahsis etmeli.

2- Kırşehir Valiliği, gölün etrafında kaçak olan ruhsatsız keson kuyuları tespit edip kapatmalı.

3- DSİ, 30 kilometrelik drenaj kanalını acilen kapatmalı.

İnisiyatif kampanya açıklamasında şu görüşleri ifade ediyor: “Göl kendi hakkı olan su kaynaklarına kavuşunca doğa kendini iyileştirmeye başlayacak. Birkaç yıl içinde göl yeniden canlanacak. Fotoğraftaki flamingo gibi kuşlar yalnız kalmayacak Seyfe Gölü eskiden olduğu gibi yüzbinlerce kuşa yuva olacak.” Şu ana kadar 1730 kişinin katıldığı kampanyayı imzalamak için burayı tıklayabilirsiniz.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.