LGBTİ+Manşet

Neredesin aşkım? Adliyedeyim aşkım!

0

9. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne yapılan polis saldırısında gözaltına alınan 22 kişiden 19’una açılan davanın ilk celsesi 12 Kasım’da,  LGBTİ+ hak savunucularının toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefetten yargılandığı dava, 09:05’te, Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Rektörlüğün çağrısı üzerine polis müdahalesi

10 Mayıs 2019’da, ODTÜ Rektörlüğü‘nün çağrısı üzerine kampüse gelen emniyet güçleri, 9. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne biber gazı, plastik mermi ve fiziksel güç kullanarak müdahale etmişti. Sonrasında ise 21 öğrenci ve bir öğretim görevlisi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan öğrencilerin burs ve kredileri de kesilmişti.

Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 19 kişinin 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten yargılanmasını talep ediyor.

60’tan fazla dernek dayanışmaya çağırıyor

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, dava öncesi açıklama yaparak herkesi yargılanan hak savunucuları ile dayanışmaya çağırdı. Dayanışmanın hazırladığı metni 60’dan fazla dernek, sivil toplum kuruluşu ve öğrenci topluluğu imzaladı.  Açıklama şöyle:

Özgürlüklerimize Sahip Çıkmaya 12 Kasım’da ODTÜ Onur Yürüyüşü Davası’na!

10 Mayıs 2019’da ODTÜ yönetimi, iktidarın baskı, nefret, şiddet, lgbti+fobik politikalarını desteklemiş, 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nü gerekçe göstererek polisle beraber saldırıya ortak olmuştur. Yaşanan ağır polis şiddetiyle beraber 23 kişi gözaltına alınmıştır. Ardından yapılan boykotla tüm ODTÜ bileşenleri ve özgürlük bilincine sahip kurumlar saldırıyı, ayrımcılığı, nefreti kabul etmediğini ilan etmiştir. Ardından saldırılar kesilmemiş ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan öğrencilerin bursları hiçbir soruşturmaya dahi tabi tutulmadan kesilmiştir. Şimdiyse gözaltına alınmış 1 tanesi akademisyen 18’i öğrenci olmak üzere 19 kişi için dava açılmıştır.

ODTÜ’de gerçekleşen ODTÜ Onur Yürüyüşü ve ülkenin genelindeki tüm Onur Yürüyüşleri, kampüs içerisindeki eylemlerimiz anayasanın ayrım gözetmeksizin herkese tanıdığı barışçıl toplantı ve gösteri hakları kapsamındadır. Lgbti+ hakları evrensel insan haklarının kapsamında olup lgbti+’lara yönelik nefret evrensel bir suçtur. Bütün bunların yanında özgürlüklerin her zaman yuvası olmuş ODTÜ’de yapılan baskı ve saldırılar ODTÜ geleneğine aykırıdır.

Bizler ODTÜ’den ve Türkiye’nin her yerinden özgürlüklerimizi koruma amacıyla hareket eden imzacı grup/topluluk/takım/sivil toplum kuruluşları/dernekler olarak dava açılan arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu bildiriyoruz. Davanın takipçisi olacağımızı 12 Kasım 09:05’te arkadaşlarımızın yanında Ankara Adliyesi’nde olacağımızı ilan ediyor, herkesi arkadaşlarımızın uğradığı hukuksuz müdahaleye karşı durmaya, hepimizin özgürlüğünü savunmaya, ODTÜ’nün ve diğer üniversitelerinin özgürlük alanlarını korumaya, anayasal eylem hakkımızdan feragat etmeyeceğimizi bildirmeye davet ediyoruz.

Nerdesin aşkım?

Adliyede’yim aşkım!”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.