İklim KriziManşet

Jane Fonda: Greta Thunberg ve diğer iklim aktivistlerinden ilham alıyorum  

0

ABD’li ünlü oyuncu Jane Fonda, haftalık protesto gösterileri düzenleyen ‘Fire Drill Friday’ hareketinin Greta Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerinin çalışmalarından ilham aldığını söyledi.

The Grace and Frankie dizisinin yıldızı, BBC’ye verdiği yeni röportajda, dünya çapındaki iklim grevi hareketinin yüzü haline gelen 16 yaşındaki İsveçli öğrenci için endişesini dile getirdi. Fonda, “Onun için endişeleniyorum, evet. Onunla tanışmadım, bir gün tanışmayı umuyorum” dedi. Fonda, Thunberg’in Asperger sendromundan bahsetme şeklinden de gurur duyduğunu vurguladı: “Asperger sendromundan süper gücü diye bahsediyor ve haklı olduğunu düşünüyorum. Eleştiri alırsa bunun nedeninin fark yaratması ve bunun da insanları korkutması olduğunu anlıyor”.

Thunberg, daha önceki bir açıklamasında “farklı olmak bir süper güçtür” demişti.

Röportaj sırasında Fonda, bugünün genç aktivistlerinin, kendisinin aktivizme atıldığı daha genç yaşındaki halinden “daha akıllı, daha stratejik ve daha politik” olduğuna inandığını belirtti. Fonda, Washington DC‘deki iklim değişikliği protestolarına katıldığı için geçen birkaç hafta içinde birden fazla kez gözaltına alınmıştı.

İki Oscarlı oyuncu, katıldığı Vietnam Savaşı karşıtı ve sivil haklar hareketi yanlısı kampanyalar da dahil, onlarca yıldır politik aktivizmle uğraşıyor. Fonda, mevcut iklim krizi hareketine öncülük eden genç çevre aktivistleri için şunları söyledi: Çeşitliliğin önemine çok daha duyarlılar. Bahsettiğimiz şeylerin birçoğunun beyaz tenli olmayan topluluklar ve yerli halklar üzerinde haddinden fazla etkisi var. Bu nedenle mitingde beyaz tenli olmayanların, yerli halkın ve gençlerin olması önemli. Bu, beyaz elit bir iklim eylemi olamaz.

Fonda, mitinglerinde çeşitlilik olmasına rağmen, gözaltına alındığında beyaz ve ünlü olma ayrıcalığından faydalandığının farkında olduğunu söyledi; iklim krizi konusundaki farkındalığı artırmak için protesto eylemleri düzenlemesinin zihin sağlığına nasıl fayda sağladığını da anlattı: “Bir süredir yeterince şey yapmadığımı bildiğim için rahatsızdım. Pek çok kişi gibi benim de içim rahat değildi çünkü elimden geleni yapmadığımı biliyordum ve ünlü biri olduğum için çok daha fazlasını yapabilirim. Bunu yapmaya karar vermeden önce süper mutlu bir insan değildim. Hiç kuşku yok ki bu, seni iyi hissettirir” diye konuştu.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.