DünyaEkolojiManşet

Yeni Delhi’de ‘dayanılmaz’ hava kirliliği sonrası halka uyarı: Evinizden çıkmayın

0

Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi‘de yetkililer hava kirliliği nedeniyle halka evlerinden çıkmamaları uyarısında bulundu. Kent halkından ayrıca evlerinin kapıları ve pencerelerinin kapalı tutmaları istendi.

Delhi’de hava kirliliği üzellikle sabah ve akşam saatlerinde yoğunlaşıyor. Kentte kirliliğin 2019’da görülmedik seviyeye yükseldiği belirtiliyor.

Delhi Eyaleti Başbakanı Arvind Kejriwal, hava kirliliğinin “dayanılmaz” düzeye ulaştığını belirterek, merkezi hükümetten derhal gerekli adımları atmasını istemişti. BBC Güney Asya Editörü Jill McGivering, ülkede politikalacıların sorun nedeniyle birbirlerini suçladıklarını bildirdi. Hindistan’ın başkentinde halen hava kirliliği düzeyi, Çin‘in başkenti Pekin‘dekinin 7 katı.

Okullar Salı gününe kadar kapalı

Hindistan’da 30’dan fazla uçak ağır kirlilik nedeniyle başkent çevresinde rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. Yeni Delhi’de cuma günü kamu sağlığına yönelik tehdit nedeniyle acil durum ilan edilmişti. Kentte okullar salı gününe kadar kapalı kalacak.

Şehirdeki tüm inşaat faaliyetleri de ikinci bir emre kadar durduruldu.  Başkentteki hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden birinin, komşu eyaletlerde tarlaların temizlenmesi için arta kalan ürünlerin yakılması olduğu belirtiliyor. Bu nedenle Yeni Delhi’de karbondioksit, nitrojen dioksit ve kükürt dioksit oranı artmıştı. Bir hafta önce Hinduların festivali Diwali sırasında çok sayıda hava fişeğin fırlatılması da hava kirliliğinin artmasına yol açmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.