SağlıkManşetTarım-GıdaTürkiye

Tarım Müdürlüğü: İstanbul’da ıspanak zehirlenmesinin sebebi yabancı otlar

0

İstanbul’da onlarca kişi geçtiğimiz hafta sonu yedikleri ıspanaktan zehirlenerek hastahaneye kaldırıldı. İlk olarak Esenyurt‘ta ortaya çıkan ve hafta sonu İstanbul’un birçok noktasında görülen zehirlenme vakalarının sayısı İl Sağlık Müdürlüğü‘nün Pazar günü öğle saatlerinde yaptığı açıklamada 44 olarak belirtildi. Açıklamada “25 kişinin taburcu olduğu, geri kalan 19 kişinin ise takibinin ve tedavisinin acil gözlem servislerinde devam ettiği” ve hiç kimsenin hayati tehlike yaşamadığını söylendi.

Zehirlenme sebebi ‘atropin’ ve ‘scopalamin’

Kendilerine ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme ihbarı yapıldığını bildiren İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise bugün konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada aldıkları numune sonucunda ıspanaklarda yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda “atropin” ve “scopalamin” maddesi bulduğu söylendi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.

Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir. Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür.

İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir.

Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir.”

‘Yabancı otlara dikkat edin’

Yaşananlar ıspanak da dahil olmak üzere diğer sebzelerin nasıl tüketilmesi gerektiğini tartışmaya açtı. CNN Türk‘e konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, vatandaşları sebze tüketimi konusunda uyardı.

Ispanağın C, E ve demir açısından çok zengin olduğunu, insan vücudunun bağışıklığını destekleyen en önemli besinlerden biri olduğunu ifade eden Kaya, “Ispanağı alırken ve yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Yabancı otlar karışabiliyor. Bu yabancı maddelerin içindeki maddelere bağlı zehirlenme bulguları ortaya çıkıyor. Edindiğimiz bilgilere göre ıspanağın içerisine avrat otu denilen bir ot karışmış. Bu vücutta atropin görevi bir zehirlenme bulgusu ortaya çıkarıyor” dedi.

“İyice yıkayın, gerekirse sirkeli suda bekletin”

Bu durumun gözlerde büyüme, kalp ritminde yavaşlama, kaslarda güçsüzlük, uyku hali gibi semptomları oluşturduğunu belirten Dr. Kaya, “İyice ayıklayıp yıkadıktan sonra, gerekirse sirkeli suda beklettikten sonra yemek gerekiyor. Dışarıda emin olmadığınız yerlerde ıspanak yemeyin. Toplu yemek yapılan yerde yeteri kadar yıkanmadan ve ayıklanmadan yapılabiliyor” uyarısında bulundu. Kaya, ıspanağın yapıldıktan sonra hemen yenmesi; buzdolabında ya da buzlukta bekletilmemesi gerektiği konusunda da uyardı.

“Sebzeleri çiğ tüketmeyi bilmiyoruz”

“Besin zehirlenmelerinde özellikle bir tane bakteri var, Staphylococcus Aureus dediğimiz ıspanak dışarıda oda ısısında kalırsa bu bakterilerin de çoğalmasına bağlı gelişen zehirlenme kendisini ishal, kusma, bulantı şeklinde gösteriyor” diyen Dr. Kaya, “Daha çok çiğ olarak tüketmek daha sağlıklı. Biz ıspanağı çiğ yemeyi bilmiyoruz. Kıymayla, pirinçle karıştırarak pişiriyoruz. Tavsiyemiz salataların içerisine koyarak yemeniz” dedi.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.