TürkiyeManşet

Saray ve Kızıltepe belediyelerine kayyım atandı

0

Van’daki Saray belediyesine kayyım atanmasının ardından bir kayyım haberi de Mardin’in Kızıltepe İlçesinden geldi. Ülke genelinde kayyım atanan HDP’li belediye sayısı 15’e yükseldi.

Mardin’in Kızıltepe İlçe Belediye Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz ve Van‘ın Saray Belediyesi Eşbaşkanı Caziye Duman görevden alındı. Yerlerine İlçe Kaymakamları kayyım olarak atandı. HDP’li iki belediye başkanının da görevden alınma sebebi olarak haklarındaki “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla açılan soruşturmalar gösterildi.

Önce gözaltı ardından kayyım

31 Mart seçimlerinde yüzde 61 oy alarak Saray Belediyesi Eşbaşkanı seçilen HDP’li Caziye Duman’ın yerine kayyım atandı. Cuma günü gözaltına alınan Duman’ın yerine İlçe Kaymakamı Mehmet Halis Aydın kayyım olarak atandı.  Van Valiliği‘nden konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle söylendi:

Saray Belediye Başkanı Caziye Duman hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi‘nin 2017/495 esas sayılı dava dosyasında yargılamanın devam ettiği, ayrıca adı geçenin Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2018/23839 sayılı soruşturma kapsamında 01.11.2019 tarihinde ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından gözaltına alındığı anlaşılmıştır.

Saray Belediye Başkanı Caziye Duman hakkında devam eden adli işlem süreçleri ve Van Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca yürütülen 2018/23839 sayılı soruşturma dosyası kapsamında gözaltına alınmış olması göz önünde bulundurularak, anayasanın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu‘nun 45’inci maddesi uyarınca yine Belediye Kanunu‘nun 46’ncı maddesi kapsamında Saray Kaymakamı Mehmet Halis Aydın, Saray Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.”

Van Saray Belediyesine da kayyım atandı

Bugün ise 31 Mart seçimlerinde yüzde 70,45 oranında oy alarak Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Nilüfer Elik Yılmaz görevden alındı. Yerine İlçe Kaymakamı Hüseyin Çam, kayyım olarak atandı. Mardin Valiliği konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

Kızıltepe Belediye Başkanı hakkında, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi‘nin 2014/111 Esas sayılı kovuşturma dosyası kapsamında ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan yargılaması ve Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın 2019/1642 ve 2019/8289 sayılı dosyalarında ise ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan soruşturmaları sürmektedir.

Kızıltepe Belediye Başkanı Yılmaz, hakkında devam eden adli işlem süreçleri göz önünde bulundurularak Anayasanın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddelerine istinaden bakanlığın onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmıştır.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.