DünyaManşet

Kaliforniya yangınları yayılıyor

0

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 23 Ekim’de başlayan ve şiddetli rüzgar nedeniyle yayılan orman yangınları hala söndürülemedi. Yerleşim yerlerine de uzanan yangında şimdiye dek 200 binden fazla kişi evlerinden tahliye edildi.

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde 23 Ekim’de başlayan, birçok evin yanmasına ve insanların tahliyelerine sebep olan orman yangınları hala kontrol altına alınamadı. Ormanda başlayan yangınlar, rüzgârların etkisiyle yerleşim yerlerine kadar uzandı. Şimdiye kadar eyalet genelinde 200 binden fazla kişi evlerinden tahliye edildi.

Bir hafta süren yangınların ardından, yetkililer bu sefer de Kaliforniya’nın Fullerton şehrinde yeni bir yangın çıktığını açıkladı. İtfaiye ekipleri yangını söndürme çalışmalarını sürdürürken yangının şiddetli rüzgârın etkisiyle kısa sürede geniş bir alanı kapladığı belirtildi.

Güney Kaliforniya‘nın büyük bir kısmına yayılan birden fazla orman yangını nedeniyle oluşan duman, hava kirliliğine de neden oldu. Yetkililer hava kalitesinin düştüğünü belirterek sağlık problemleri yaşayanlara uyarıda bulundu.

1 milyona yakın kişinin elektriği yok

Yangının riskinin azaltılması amacıyla, Kaliforniya‘nın en büyük elektrik sağlayıcı kuruluşu Pacific Gas & Electric, eyaletin merkezinde ve kuzeyinde 940 bin kullanıcının elektriğini kesti. Alevlerin, 1940’lardan beri yangın yaşanmamış, bitki örtüsünün yoğun ve kuru olduğu ve tehlikeli yakıtlar barındıran batı bölgelerine sıçraması engellenmeye çalışılıyor.

Ailesini yangından kurtarmaya giden at

Devam eden orman yangınlarının bir çiftliğe sıçramasıyla çiftlikteki atlar, keçiler ve diğer hayvanlar yangında mahsur kaldı. İtfaiye ekipleri mahsur kalan hayvanları tahliye ederken çiftliğin büyük bölümü kül oldu. Çiftlikteki bir atın ailesini kurtarmak için geri dönüp alevlerin arasına girmesini gösteren video Twitter üzerinden çok sayıda paylaşıldı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.