Kültür-SanatManşet

İstanbul’un müziği Pera Müzesi’nde konuşulacak

0

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü tarafından 2018 yılında müzik alanına çok disiplinli bir yaklaşım getirmek amacıyla başlatılan “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP) çalışmalarına uluslararası bir konferansla devam ediyor.

1-2 Kasım 2019 tarihlerinde Pera Müzesi’nde düzenlenecek “İcranın Mecrası ve İstanbul’da Müziğin Kesişen Kimlikleri” başlıklı iki günlük konferans, şehrin farklı dönemlerinde çeşitli toplulukların müziği algılayışını, müziğin icrasını ve tartışma kanallarını, tüm bunların şehir içindeki hareketini ve şehre dair anlatılarını düşünmeye çağırıyor.  

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde hayata geçirilen ve Derya Türkan koordinatörlüğündeki “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP), 1-2 Kasım tarihlerinde “İcranın Mecrası ve İstanbul’da Müziğin Kesişen Kimlikleri” başlıklı bir konferans düzenliyor. Konferans, İstanbul’da müziğin dini,  seküler ya da askeri, hangi ortam ve mekânlarda oluştuğu; kimler tarafından icra edildiği, bestecileri ve müziği kimlerin desteklediği; halkın eğlencesinde ne şekilde yer aldığı; kent içindeki varlığı ve yaygınlığı; nasıl kâğıda döküldüğü ve hangi terimlerle tartışıldığı gibi konuları disiplinlerarası bir bakışla irdeliyor.

Pera Müzesi’nde gerçekleşecek  konferans, müziğin çeşitli inançların ibadetindeki yeri; eğlence ve boş zaman etkinliği  olarak mesire alanlarında, meclislerde ve kahvehanelerde müzik; radyo, taş plak, fonograf gibi teknolojilerin mekâna ve müziğin dolaşımına etkileri; notanın İstanbul’a gelişi ve müzik eğitimi; kimlik yaratımı ve ifadesinde müziğin rolü gibi konulara da odaklanıyor.

1 Kasım Cuma günü saat 09.00’da Baha Tanman ve Derya Türkan’ın sunuşlarıyla başlayacak konferans, Martin Stokes’un açılış konuşmasıyla devam edecek. İlk günkü program, “Erken Modern İstanbul’da Müzik,“Şehri ve Mekânı Müzik Bağlamında Haritalandırmak” ve “Müziği Kaydetmek: Geçmişin Ses Manzaralarından Notalar ve Arşivler” başlıklı oturumlardan oluşuyor. 2 Kasım Cumartesi günü ilk iki oturumda “Bir Kimlik Veçhesi Olarak Müzik” ve “Kültürlerarası Müzik” kavramları masaya yatırılacak. Öğle arasından sonra, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ne bağışlanan Nuri Duyguer ve Alâeddin Yavaşça koleksiyonları üzerine yapılan çalışmaların detayları akademik çevrelere ilk kez sunulacak.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, Pera Müzesi Oditoryumunda gerçekleşecek etkinlik ücretsiz olacak ve rezervasyon alınmayacaktır.

Konferans programına şuradan ulaşabilirsiniz.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.