Ekolojik YaşamManşet

2.9 milyar kuş artık yok

0

Science dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre ABD ve Kanada’da 1970’den beri 2.9 milyar kuş kayboldu. Bu rakam, insanlığın farklı kuş türlerini korumadaki büyük başarısızlığını gösteren vahim bir tablo.

Araştırma ekibi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da 500’den fazla kuş türü için kuş popülasyonu izleme verilerini analiz etti. Göçmen kuşların hareketlerini toplayan sofistike meteoroloji radarlarına ait on yıllık verilerden ek destek sağlandı. Araştırmacılar, son beş yılda bazı kuş türlerinin popülasyonda önemli kazanımlar elde ettiğini gördü. Ancak birçoğu, yani yaklaşık 2,7 milyar ile 3,2 milyar arasında, ortalama 2.9 milyar kuş net nüfus kaybına uğramış durumda.

Kuzey Ormanları Savunması’nın (KOS) aktardığına göre, yok olan 2.9 milyar kuşun çoğunun, Kuzey Amerika’ya özgü olmayan türlere ait olduğunu gözlemlendi. Bu türlerden sadece ikisi – ‘Avrupa Sığırcığı’ ve ‘Bayağı Serçe’ – kaydedilen net nüfus kaybının sadece yüzde 15’ini oluşturuyor.

Otlak kuş türleri %74 azaldı

Otlaklarda yaşayan kuşlar, hızla artan tarımın etkisiyle birlikte en sert şekilde etkilenen türlerden birileri. Habitat alanlarının traşlanıp tarıma açılması ve uygulanan pestisit gibi kimyasallar yüzünden hem böcekler hem de kuşlar ilaçlı tohumlar nedeniyle etkileniyor. Bu çalışmadaki bilim adamları, otlak kuş türlerinin %74’ünün azaldığını ve 700 milyon kuşun kaybolduğunu tespit etti.

Kuşlar, hava kirliliği, rüzgar türbinleri, gökdelenler, uçaklar, pestisit kullanımı ve benzeri görülmemiş düzeyde habitat kaybı yüzünden büyük zarara uğruyor, nüfus kaybı yaşıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.