Günün Manşetiİklim Krizi

Fosil yakıt şirketleri AB’de lobi faaliyetine en az 250 milyon Euro harcadı

0

İçlerinde Avrupa Şirket Gözlemevi (CEO), Avrupa Doğa Dostları (FoEE),  Food & Water Europe ve Greenpeace’in yer aldığı kuruluşlar dünyanın en büyük beş enerji şirketinin Avrupa Birliği iklim politikalarını etkilemek için en az 251 milyon Euro harcadığına dair bir rapor hazırladı.

Rapora göre BP, ExxonMobil, Shell, Chevron, Total ile bu şirketlerin sanayi grupları lobicilik faaliyetleri için 2010 yılından itibaren harcadığı miktar 123 milyon Euro. Bu şirketlerin 13 sanayi grubu tarafından aynı dönem içerisinde yapılan ödemeler hesaba katıldığında toplam miktar çeyrek milyar Euro’yu buluyor.

Rakamlar buzdağının görünen kısmı

Araştırmacılar bu rakamların yalnızca buz dağının görünen kısmı olduğu konusunda uyarıyor. Çünkü şirketlerin bazı yıllara ait harcama kayıtlarına ulaşılamıyor. Ayrıca, ulusal meclis ve kurumlara yapılan lobicilik harcamaları da raporda yer almıyor.

Petrol şirketleri ve lobicilik faaliyetlerine yönelik veriler, yaklaşık 200 kuruluşun petrol şirketleri ve onların temsilcileri ile demokratik politika arasına koruma duvarı oluşturarak fosil yakıt endüstrisinin etkisinden korunma talebi üzerine elde edildi.

Haftada birden çok görüşme

Lobiciler faaliyetlerini, halkla ilişkiler uzmanları, hukuk firmaları, düşünce kuruluşları ve ticaret birlikleri aracılığıyla yürütüyor. Ayrıca, çeşitli enerji şirketleri her bölgede kurdukları şubelerle sektörün çatı kuruluşları ve işveren temsilcilikleriyle ortak çalışmalarda yer alıyor.

Avrupa Komisyonu’nun toplantı raporlarını inceleyen araştırmacılar şirketlerin Brüksel’de 200 lobici işe aldıklarını ve bu kişilerin 2014 yılından itibaren Avrupa Komisyonu’nun üst yetkilileriyle 327 toplantı gerçekleştirdiklerini söylüyor. Bu da neredeyse haftada birden çok toplantı yapıldığı anlamına geliyor.

Bir araya gelerek bu araştırmanın sonuçlarını sunan örgütler iklim krizini durdurmak için fosil yakıtlarla ve onların temsilcileriyle lobicilik toplantılarına son verilmesini, fosil yakıt sübvansiyonlarının sona ermesini ve endüstri temsilcileriyle yapılan ortaklık anlaşmalarına veya sponsorluklara son verilmesini talep ediyor.

(Kaynak: Guardian)

You may also like

Comments

Comments are closed.