DünyaManşet

Birleşik Krallık erken seçime gidiyor

0

Brexit sürecininde sıkıntılar yaşanan Birleşik Krallık’ta Avam Kamarası, 12 Aralık’a erken seçime gidilmesi kararı aldı.

Birleşik Krallık Parlamentosu 12 Aralık’ta erken genel seçime gitme kararı aldı. Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecinde çalkantılı bir dönem yaşayan ülkede Brexit‘in bir kez daha ertelenmesinin ardından erken seçime gidilmesi kararlaştırıldı. Avam Kamarası‘nda yapılan oylamada 20’ye karşı 438 oyla erken seçim kararı alındı. Tasarı Lordlar Kamarası’nın ve Kraliçe 2. Elizabeth’in onayıyla yasalaşacak. Avam Kamarası’nın yasama yılı gelecek hafta ortasında sona erecek ve milletvekilli adayları seçim bölgelerinde kampanyalarına başlayacak.

Ancak bazı muhalefet partileri Başbakan Boris Johnson’ın AB ile önceki hafta vardığı anlaşmayı parlamento kapanmadan önce yasalaştırma girişiminde bulunmasından endişe ediyor. Böyle bir durumda ülke seçimden önce AB’den ayrılabilir.

Muhalefetin 9 Aralık teklifi reddedildi

Anlaşma parlamentoda ilk oylanmasında onay almış ancak tüm onay sürecinin 3 günde tamamlanmasını öngören hükümet önergesinin reddedilmesi üzerine Johnson, anlaşmanın yasama sürecini askıya almıştı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi seçim tarihini 9 Aralık’a çekerek parlamentonun bu hafta kapanmasını, böylece Johnson’ın elinden bu imkanı almayı denedi. Ancak İşçi Partisinin bu yöndeki değişiklik teklifi parlamentoda reddedildi.

Kim önde?

Ülkede yapılan son anketlere göre Muhafazakar Parti yüzde 37, İşçi Partisi yüzde 22, Liberal Demokrat Parti yüzde 19, Brexit Partisi yüzde 11, Yeşiller Partisi yüzde 7 ve İskoç Ulusal Partisi yüzde 4 oy alıyor.

İngiltere’de uygulanan dar bölge, çoğunluk seçim sistemine göre ülkedeki 650 seçim bölgesinin her birinde en çok oyu alan aday parlamentoya seçiliyor. bir parti her seçim bölgesinde ikinci gelerek ülke genelinde çok yüksek oy alsa bile parlamentoya milletvekili sokamayabiliyor. Bu seçim sisteminin, Brexit’in ana konu olacağı erken genel seçimde taktik işbirliklerini gündeme getirmesi bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.