DünyaLGBTİ+Manşet

Kolombiya’nın başkentinde ilk kez kadın ve LGBTİ+ belediye başkanı seçildi

0

Yeşil İttifak partisinde yer alan Claudia López, oyların yüzde 35’ini toplayarak Kolombiya’nın başkenti Bogota’nın ilk kadın ve LGBTİ+ belediye başkanı oldu.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 52 yıllık çatışmaları sona erdiren barış anlaşmasının 2016 yılında imzalanmasının ardından ilk bölgesel ve yerel seçimlere giden Kolombiya, 32 vali, 1000’den fazla belediye başkanı ve binlerce yerel meclis üyesini seçti.

Kolombiya’da devlet başkanlığından sonra en önemli ikinci makam olarak nitelendirilen Bogota belediye başkanlığını, Yeşil İttifak (Green Alliance) partisinden eski senatör Claudia López, oyların yüzde 35’ini alarak kazandı. Başkent ilk kez bir kadın ve LGBTİ+ belediye başkanı tarafından yönetilecek. Seçim sonuçları ülke için değişimin ve gelecek güzel şeylerin sembolü olarak nitelendiriliyor.

Yolsuzluğa karşı mücadelesiyle tanınıyor

Sağ kanat politikacılarına getirdiği açık sözlü eleştirilerle ve yolsuzluğa karşı verdiği mücadeleyle tanınan López, kendisini “yolsuzluk yapmaz, rüşvet kabul etmez” diye nitelendiriyor. López’in seçim vaatleri arasında güvenliği sağlamak için sokaklarda daha fazla polis görevlendirmek, çocukların çalıştırılması ve ergen hamilelikleriyle mücadele etmek ile eğitim fırsatlarını yaşı 45’ten büyük olanlara da ulaştırmak yer alıyordu.

Olaylı seçim süreci ülkenin en barışçıl yerel seçimi olarak nitelendiriliyor

Seçimde 36.6 milyon seçmenin yaklaşık yarısı sandığa gitti. Seçim Gözlem Komisyonu‘nun paylaştığı verilere göre kampanya döneminde yedi aday öldürüldü, onlarca kişi saldırıya uğradı ve ülke genelinde 100’den fazla kişi tehdit aldı. Olaylı geçen seçim sürecine rağmen  Ulusal Sicil Dairesi Başkanı yaptığı açıklamada bu seçimin son zamanlarda gerçekleştirilen yerel ve bölgesel seçimlerin en barışçılı olduğunu söyledi.  2016 yılında imzalanan barış anlaşması sonucunda seçimlere giren sağ kanatlı gerilla grup FARC seçimlerde ülkenin güneybatısındaki bir belediyenin adaylığını kazandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.