EkolojiManşet

Binlerce kişi Çarşamba Ovası’nı yok edecek santrale hayır dedi

0

Tarımsal SİT alanı ilan edilmiş Çarşamba Ovası‘na ÇED Raporu olmamasına rağmen kurulmak istenen Biyokütle Enerji Üretim Santrali‘n hayır diyen çevreciler Samsun’un Çarşamba ilçesinde bir araya geldi.

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) ile Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (SAMKON) bileşenlerinin organizasyonuyla düzenlenen mitinge CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Kundak, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, çevre örgütlerinin bileşenleri ve binlerce vatandaş katıldı. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da mitinge katılım gösterdi.

Biçer Karaca: İş, aş vaatleri kandırmaca

Alpu Ovası’na sahip çıkmak için 2 yıldır kömürlü termik santrale karşı Eskişehirlilerin direndiğini hatırlatan Gülizar Biçer Karaca Samsunlulara “Çarşamba Ovası için siz dur dediğinizde onlar hiçbir şey yapamayacak” dedi. Tekkeköy örneğine de yer veren Biçer Karaca şunları söyledi: “Mobil santral kurulacaktı. ‘İş vereceğiz, aş vereceğiz’ dediler herkes sustu iş aş derdiyle, santral yapıldı. Tekkeköy’deki mobil santralde kaç kişi işe aldılar? Sadece 1 kişi… Santral açıldı, ürünler sararmaya başladı, Tekkeköylüler ürününü satamaz hale geldi”

‘Çarşamba Ovası yok olacak’

Karaca yaptığı konuşmanın devamında şu ifadeleri kullandı: “Çarşamba Ovası, Karadeniz Bölgesi’nin 2 ovasından biri olan, verimli topraklarıyla ülke tarımımızın vazgeçilmezi olan büyük ova statüsündeki Çarşamba’da enerji santrali açılırsa her gün 1500 ton su toprak altından alınıp santralde kullanılacak. Burası denizin dibi, o yer altından tonlarca su çekildiğinde denizin tuzlu suyu toprağı çorak hale getirecek. Elektrik üretiminde kullandıkları suyu o toprağa verecekler. Altında tuzlu deniz suyu, üstünde ısıtılmış su ile Çarşamba Ovası yok olacak, bitecek, tükenecek.

“Santral açılırsa kim kazanacak? İki şirket! Santral açılmazsa kimin karnı doyacak? Bütün Çarşambalının karnı doyacak. Bizler, Çarşamba Ovası’ndan geçimini sağlayan, çocuklarını doyuran, okutan vatandaşlarımızla her zaman yan yana olacağız.”

‘Kimden görüş aldılar?’

Gülizar Biçer Karaca, Samsun Valisi’nin geçen yıl çevre bileşenleri ve meslek odalarını dahil etmeden İl Koordinasyon Toplantısı yapmasını, ‘Çarşamba Ovası’na sanayi bölgesi kurulabilir mi?’ diyerek araştırma yapılması istenmesini ve halkın itirazlarının yok sayılmasını eleştirdi:

“Büyük Ova olan Çarşamba Ovası’na sanayi tesisi için Ziraat Odaları’ndan görüş aldılar mı? Tabip Odası’ndan görüş aldılar mı? Elektrik Mühendisleri Odası’ndan görüş aldılar mı? Sizden görüş aldılar mı? Almadılar. Kimden görüş aldılar? Sanayi ve Ticaret Odalarından görüş aldılar. Onlar hayır der mi? Demedi.”

Konuşmasının sonunda santral yapılmak istenen Çarşamba Ovası’nın tarımsal SİT alanı olduğunu hatırlatan Karaca, bu statünün devamı için kamu yöneticilerini göreve, halkı da destek vermeye çağırdı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.