DünyaManşet

İsrail’de 10 yıl sonra Netanyahu’nun dışında bir lider hükümet kurmayı deneyecek

0

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, Başbakan Netanyahu’nun koalisyon çalışmalarında başarısız olmasının ardından Mavi-Beyaz İttifakı’nın lideri Benny Gantz’ı hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Hükümet kurma yetkisi verilen Gantz, Cumhurbaşkanı Rivlin’le kameralar karşısında el sıkıştı.

İsrail’de de 17 Eylül’de gerçekleştirilen genel seçimler sonrası, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurması için Mavi-Beyaz İttifak’ın lideri Benny Gantz’ı yetkilendirdi.

Seçimlerde 33 sandalye kazanan Mavi-Beyaz İttifakı yarışı önde tamamlamış, ancak Cumhurbaşkanı Rivlin hükümeti kurması için ilk olarak, Likud Partisi’nin lideri, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu görevlendirmişti. 32 sandalyeyle ikinci gelen Netanyahu, koalisyon için yeterli desteği alamayınca görevi iade etmişti.

Gantz hükümeti kurma yetkisini aldığı görüşmenin ardından, “Seçmenlerime söz verdiğim gibi liberal bir birlik hükümeti kurmaya kararlıyım” dedi. Ultra-Ortodoks partilere de elini uzatan Gantz, “Tüm ulus, siyasi kördüğümün sona ermesiyle rahat bir nefes almayı bekliyor” ifadelerini kullandı.

Bu gelişmeyle birlikte İsrail’de 10 yılı aşkın sürede ilk kez Netanyahu dışında bir lider, hükümeti kurmakla görevlendirildi. Ancak Netanyahu gibi Gantz’ın da 120 üyeli İsrail parlamentosu Knesset’te koalisyon kurmak için 61 çoğunluğu yakalaması zor görünüyor. Bir dönem İsrail’in genelkurmay başkanı olarak görev yapan Gantz’ın önünde koalisyon hükümeti kurmak için 28 gün bulunuyor.

Likud kaynakları: Netanyahu işbirliğini engellemeye niyetli

Yediot Ahronot gazetesine konuşan Likud Partisi içinden bazı kaynaklara  göre ise Netanyahu’nun karşısında şimdi Gantz idaresinde oluşturulması muhtemel azınlık hükümetiyle vereceği bir mücadele duruyor. Söz konusu kaynaklar, “En kötü senaryo, ülkeyi hakkıyla yönetme amacı taşımayan ancak Netanyahu’yu başbakanlık görevinden indirmeyi amaçlayan bir azınlık hükümetidir” dedi.

İsrail gazetesine göre bu tür bir hükümetin oluşumunu siyasi bir kampanyayla engelleme arayışındaki Netanyahu’nun niyetleri arasında kamuoyunu etkilemek ve böyle bir koalisyonla işbirliğine girmemeleri için siyasi aktörler üzerinde baskı oluşturmak da yer alıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.