Günün ManşetiLGBTİ+Manşet

Boğaziçi Üniversitesi’nde LGBTİ+ öğrenciler hedefte

0

Haber: Elif Ünal

İstiklal Marşı’nın sözlerinin değiştirildiği bir e-posta üzerine BİSAK, ADK ve hükümet yanlısı medya tarafından hedef gösterilen Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü öğrencileri “Gelen tepkilerin milli değerler ile alakası yok. LGBTİ+ fobisini yeniden üretiyorlar” diyor.

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü (BÜLGBTİ+), İstiklal Marşı’nın sözlerini değiştirdiği bir metni kulüp üyelerine gönderdiklerinin ortaya çıkmasının ardından Boğaziçi İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK) ve Atatürkçü Düşünce Kulübü (ADK) tarafından hedef gösterildi. İktidara yakın medya kuruluşları tarafından da isimleri ve fotoğrafları kullanılarak hedef gösterilen öğrenciler tedirgin.

Sözü geçen e-postanın yaygınlaşması ardından, Boğaziçi Üniversitesi’nin Facebook öğrenci grubu olan Boğaziçi Buddy’de, sosyal medya platformlarında ve çeşitli medya kuruluşlarında LGBTİ+ öğrencilerin resimlerine ve isimlerine yer verilen paylaşımlar yapıldı.

Üniversitede tepki yürüyüşü

Gönderilen metne tepki gösteren yaklaşık yüz kişi, İstiklal Marşı‘ndan dizelerin yer aldığı pankartlar ve Türk bayrağı eşliğinde Kuzey Kampüs Meydanı‘ndan rektörlüğe yürüdü. Yürüyüş sonunda rektörlüğe şikâyet dilekçesi verdiler ve BÜLGBTİ+ öğrenci kulübünün kapatılmasını talep ettiler. Sonrasında benzer taleple savcılığa da suç duyurusunda bulundukları öğrenildi.

‘Gerekli nefret ortamının oluşmasını beklediler’

İsminin karşı gruplar tarafından yaygınlaştırılarak hedef gösterilmesinden çekindiği için gizli tutulmasını isteyen BÜLGBTİ+ kulübü üyelerinden Toprak, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada söz konusu e-postanın bir ay önce gönderildiğine dikkat çekti. Açıklamasında “Mailin tam da Türkiye’nin Suriye operasyonu gündeme geldiği zaman yayınlamalarını, gerekli nefret ortamının oluşmasını bekledikleri şeklinde yorumluyoruz” dedi.

Okul öğrenciler hakkında soruşturma açtı

Olay sonrasında Öğrenci İşleri Dekanı tarafından çağrıldıklarını belirten Toprak, okulun söz konusu e-postayı yayınlayan öğrenci ve cinsiyetsiz tuvalete girdiği için bir kadın öğrenciyle tartışma yaşayan LGBTİ+ öğrenci hakkında soruşturma açtığını belirtti. Kulübe yönelik ise “yaptırım uygulanarak kulüp etkinliklerini durdurma kararı çıkabileceğini” söyledi.

Toprak, tuvalette yaşanan tartışmanın detaylarını “Bir arkadaşımız cinsiyetsiz, üzerinde cinsiyet tabelası olmayan bir tuvalete giriyor. Tuvalette sadece elini yıkayacak. Sonra içeriye iki kişi giriyor. ‘Siz neden buradasınız’ diye kavga ediyorlar. Güvenlik tarafından tutanak tutuluyor. Yaşanan bu olay ise medya kuruluşları tarafından ‘kadınlar tuvaletinde başörtülüler taciz edildi’ şeklinde veriliyor” sözleriyle açıkladı.

Ceyhun: LGBTİ+ fobisini yeniden üretiyorlar

Benzer güvenlik kaygıları sebebiyle ismini gizli tutmak isteyen Ceyhun, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada yaşanan olayları “Gelen tepkilerin milli değerler ile alakası yok. LGBTİ+ fobisini yeniden üretiyorlar” şeklinde yorumladı. Ceyhun açıklamasının devamında “Daha önce içlerinde futbol taraftarlarının da yer aldığı birçok platform İstiklal Marşı’nın sözlerini değiştirerek paylaşımlar yapmıştı. Burada ise marşa yönelik bir aşağılama yok yalnızca lubunca kelimelerle değiştirildi. Kültürü aşağı gördükleri için yakıştıramıyorlar” dedi. Örnek olarak ise haber sitelerinde “İstiklal Marşı’nı kendi iğrenç dünyalarına uyarladılar” şeklinde çıkan haberleri gösterdi.

Ceyhun, tartışmaların kulübü etkilediğini söyledi ve “Bu hafta etkinlikler vardı. Gizli etkinlikler de değil tabii ki. O etkinlikleri bulup hedef göstermişler ve ‘bunların yapılmasına izin veriyor Boğaziçi’ demişler. Etkinliği gerçekleştirecek arkadaş kendini güvende hissetmediği için o gün etkinliği yapmadık” dedi.  Genel olarak etkinlik durdurma kararı alınmadığını söyleyen Ceyhun, kulübün üniversite içerisinde devam etmek istediğini söyledi.

Gönderilen e-postada ne yazıyordu?

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü tarafından yeni katılan üyelere yönelik kaleme alınan e-postada İstiklal Marşı‘nın ilk iki dizesi Türkiye’de LGBTİ+ bireyler tarafından kullanılan bir çeşit jargon olan lubunca kelimeler ile değiştirilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.