DünyaManşet

Trudeau azınlığa düştü

0

Kanada’da genel seçimleri Başbakan Trudeau’nun Liberal Partisi önde bitirdi.  Ancak çoğunluğu kaybeden Liberallerin, hükümeti kurmak için dışarıdan desteğe ihtiyacı bulunuyor.

Kanada’daki genel seçimleri görevdeki Başbakan Justin Trudeau‘nun liderliğindeki Liberal Parti (LPC) kazandı. Ancak parlamento çoğunluğunu kaybeden Liberaller azınlık hükümeti kurmak için başka bir partinin desteğine ihtiyaç duyacak.

Parlamentodaki 338 sandalyenin 156’sını kazanan Liberallerin güvenoyu alabilmesi için 170 sandalyelik desteğe ihtiyacı bulunuyor. Trudeau’nun partisi her ne kadar parlamentoda sandalye çoğunluğunu elde etse de, son dönemde oyları artan Muhafazakâr Parti ülke sandıktan en çok oyu alan parti olarak çıktı.

Kesin olmayan sonuçların açıklanmasıyla birlikte Montreal‘de destekçileri ile bir araya gelen Trudeau, sevincini “Başardınız dostlarım. Tebrikler” sözleriyle paylaştı.

 Solcuların desteği gerek 

Kanada’da dokuz yıl süren Muhafazakâr Parti iktidarı sonrası 2015’te büyük umutlarla seçilen Trudeau hükümeti kurabilmek için sol eğilimli Yeni Demokratik Parti‘nin (NDP) desteğine ihtiyaç duyacak. NDP’nin sandalye sayısı bu seçimlerde 44’ten 24’e düşse de, hükümetin kurulması için yeterli destek sayısına sahip.

 Quebec partisi yükselişte

Kanada’nın Quebec eyaletinde mücadele eden ayrılıkçı Bloc Quebecois Partisi ise yarışa katıldığı tek seçim bölgesinde büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. Bu seçimlerde en az 32 sandalye kazanmayı garantileyen parti 2015 yılındaki son oylamaya göre başarısını üçe katladı. Başbakan, ayrılıkçı partinin başarısını “Sevgili Quebec halkı, bu akşamki mesajınızı aldım” sözleriyle kutladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.