DoğaEkolojiManşet

Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın kapatılmasına AKP içinden de tepki var

0

43 yıl önce kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün kapatılarak Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı daire başkanlıklarına dönüştürme projesi, AKP’nin içinden de tepki çekti. AKP Ankara Milletvekili ve Milli Parklar, Av Yaban Hayatı eski Genel Müdürü Nevzat Ceylan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu raporun tamamen Türkiye’nin doğa koruma gerçeklerinden uzak bir rapor olduğunu belirtti; “Bu rapor ile 61 yıldır doğa koruma konusunda uzmanlaşmış köklü bir kuruluş olan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün kapatılarak Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı Daire Başkanlıklarına dönüştürülmek istenmektedir” dedi.

Tasarı ile 1976 yılında kurulan Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, daire başkanlığına dönüştürülerek Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlanarak, daire başkanlığına dönüştürülmesi öngörülüyor.

12 Eylül uygulamaları gibi…

Ceylan yaptığı açıklamada, 12 Eylül darbe dönemini anımsatarak, “başta ABD, Avrupa ve Afrika olmak üzere tüm dünyada korunan alanlar Milli Park adıyla korunurken ve güçlü kuruluşlar olarak varlığını sürdürürken, aynı 12 Eylül Darbesinden sonra bu kuruluşun kapatılarak, Daire Başkanlığına dönüştürülerek işlevsiz hale gelmesi gibi bir tasarrufta bulunulmayacağı umudu taşınıyor” ifadelerini kullandı.

Özellikle iklim değişimi, çölleşme ve su kaynaklarının doğru yönetilmesi konusunun gündemde olduğu bir süreçten geçtiğimize dikkat çeken Ceylan şunları söyledi:  “Ülkemizde doğa koruma ile ilgili halkımızın gittikçe duyarlı hale geldiği ve bilinçlendiği bir ortamda, bu genel müdürlüğün kapatılmasını, bilinçli ve duyarlı kamuoyuna anlatmakta zorluk çekilecektir.  Nitekim şimdiden başta TEMA olmak üzere ülkemizin en önemli doğa korumaya duyarlı 123 sivil toplum kuruluşunun bu konudaki tepkilerinin de göz önüne alınmasında fayda vardır.  Aynı görevleri yürüten Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün tek bir çatı altında birleştirilmesi zaruri hale gelmiştir.”

AKP milletvekili, konuyla ilgili Sayıştay ile Devlet Denetleme Kurulu’nun hazırladığı raporlarda her iki kuruluşun birleştirilmesi doğrultusunda görüşleri bulunduğuna da dikkat çekti:

“Çevre Koruma Konuları genelde; doğal varlıkları korumaktan ziyade hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, iklim değişikliği, geri dönüşüm, her türlü atık ve çöp gibi konuları kapsamaktadır. Nitekim çevre mühendisliği eğitiminde doğa koruma ile ilgili hiçbir ders konusu bulunmamaktadır.  Bu çerçevede doğa koruma ile çevre korumayı ayırarak devlette yeniden yapılandırmanın bu doğrultuda yapılması uygun olacaktır. Her iki Bakanlıktaki koruma statüsündeki alanların yaklaşık yarısının orman alanı olduğu dikkate alınarak, iki kuruluşun tüm dünyadaki en yaygın koruma statüsü olan Milli Parklar çatısı altında birleştirip mevcut taşra teşkilatı ile birlikte Bakanlığın Bağlı Kuruluşu hale getirilerek ve Özel Çevre Kurumu’na verilen Fiziki Planlama yetkisinin, bu kuruluşa verilerek, daha da güçlendirilmesi en doğru çözüm olacaktır.”

Ceylan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştüklerini ve Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü’nün kapatılma girişimini engellemesini istediğini anlattı:

“Kızılcahamam toplantısında Sayın Cumhurbaşkanına konuyu arz ettim, vahim bir hata olacağını belirttim. Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘Henüz bana öyle bir çalışma gelmedi’ dedi. Ama bir çalışma var. Bu genel müdürlük Türkiye’nin en önemli kurumlarından biridir. 45 milli parkı, 200 tabiat parkı, 32 tabiatı koruma alanı, tabiat anıtları ve yaban hayatı koruma sahaları vardır. Çok tecrübeli ve köklü bir kuruluştur. 1976’da genel müdürlük haline geldi, 12 Eylül darbesinde daire başkanlığına dönüştürüldü. 1990 yılında yeniden genel müdürlük oldu. Mutlaka devam etmesi lazım.”

Genel Müdürlük 1980 darbesinde Kenan Evren‘in talimatıyla kapatılmış, 1990 yılında ise Turgut Özal tarafından yeniden açılmıştı.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.