Avrupa'da Yeşil DalgaDünyaManşet

Yeşil dalga, İsviçre’ye de uzandı

0

İsviçre’de, kampanyasını iklim krizi ve sağlık sigortası üzerine kuran Yeşiller, Pazar günkü seçimlerde oylarını önemli oranda artırdı. Ülkede 60 yıl sonra ilk defa koalisyon bileşenleri değişebilir.

İsviçre‘de pazar günü düzenlenen genel seçimlerde, 5.4 milyon seçmen, 246 milletvekili ve senatörü belirlemek üzere dün sandık başına gitti. Seçimde Yeşiller oy oranlarını önemli oranda artırırken, sağ partiler oy kaybetti. Bu sonuçlara göre, yaklaşık 60 yıldır ülkeyi yöneten koalisyon ilk defa değişebilir.

Kısmi sonuçlar üzerinden yapılan hesaplamalara göre aşırı sağcı Halk Partisi (SVP), 2015 seçimlerine oranla 3,1 puan kaybederek, yüzde 26,3 oranla seçimlerden yine galip çıktı. İkinci sırayı yüzde 16,5 ile Sosyal Demokratlar, üçüncü sırayı ise yüzde 15,2 ile merkez sağcı Liberaller (FDP) aldı.

‘Yeşil koalisyon’ yüzde 20’yi bulabilir 

Seçimlerin sürprizi ise oylarını 5,6 puan artırarak yaklaşık yüzde 13 oy oranına ulaşan Yeşil Parti oldu. Yeşil Parti böylelikle dördüncü sıradaki Hıristiyan Demokratların (CVP) önüne geçti. 2015 seçimlerine göre oylarını 6 puan artıran Yeşiller, böylelikle tarihlerinin en büyük başarısına imza attı.

Yeşil Parti’ye göre daha merkezde bulunan Yeşil Liberal Parti ise yüzde 7,6 oy almayı başardı. İki parti eğer birleşmeye karar verirse yüzde 20’lik oy oranına ulaşabilir. Yeşil Liberal Parti bir önceki seçimlerde yüzde 4,6 oranında oy alabilmişti.

Araştırma Enstitüsü GfS Bern’in Direktör Yardımcısı Lucas Golder, İsviçre basınına yaptığı açıklamada şu değerlendirmeyi yaptı:  “Başta ülkenin Fransızca konuşulan bölümünde olmak üzere, Yeşiller’in olağanüstü kazanımları gerçekten bir sürpriz. Ayrıca Liberal Yeşiller de beklenilenin çok üzerinde oy aldı.”

 60 yıl sonra koalisyon değişimi

Federal bir sisteme sahip olan İsviçre’de hükümet, Parlamento tarafından seçilen yedi  kişilik Federal Konsey‘den oluşuyor. 1959 yılından bu yana uygulanan ‘sihirli formül’ sayesinde seçimlerde en fazla oy alan üç partiye ikişer koltuk, dördüncü partiye ise bir koltuk veriliyor. Ülkedeki hükümet bu nedenle 60 yıldır neredeyse aynı koalisyon hükümeti tarafından yönetiliyor.

Ancak pazar günü ortaya çıkan sonuçlar, hükümette daha önce hiç yer almayan Yeşillerin ilk defa koalisyona dahil olabileceğini gösteriyor. Yeni hükümet, ülkedeki iki meclis tarafından aralık ayında belirlenecek.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.