İklim ve EnerjiManşet

Jane Fonda iklim krizi protestosunda ikinci kez gözaltına alındı

0

ABD Kongresi önünde Cuma günü gerçekleşen iklim grevine katılan aktris Jane Fonda geçen haftanın ardından yine gözaltına alındı. Fonda’yla birlikte “Grace and Frankie” dizisinde başrolü paylaştığı aktör Sam Waterston da gözaltında.

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nin önünde Cuma günü gerçekleşen iklim grevine katılan aktris Jane Fonda ile “Grace and Frankie” dizisinin başrolünü paylaştığı aktör Sam Waterston gözaltına alındı.

İklim krizine karşı hükümetin harekete geçmesi talebiyle her hafta iklim için eylem yapacağını bildiren 81 yaşındaki oyuncu Jane Fonda, geçtiğimiz Cuma günü de gerçekleştirdiği protesto sonucunda gözaltına alınmıştı. Böylece iki hafta üst üste gözaltına alınmış oldu.

Fonda’dan sanatçılara çağrı

Fonda, yaptığı yazılı açıklamada “Greta ve gençlik iklim grevlerinin yanı sıra, Reverend Barber’ın Ahlaki Pazartesi günleri ve Randall Robinson’ın günlük apartheid karşıtı protestolarından esinlendiğini” söyledi. İklim mücadelesinde yer almak için ABD başkenti Washington DC’ye taşındığını duyuran Fonda, çevresindeki bütün sanatçıları da eylemlere katılmaya ve gözaltına alınmaya davet etti.

İklim krizine karşı beş talep

Fire Drill Fridays adı altında yapılan grevlerin ocak ayına kadar her cuma ABD Kongresi, Senato ve Temsilciler Meclisi gibi hükümet binalarının yer aldığı Capitol Hill bölgesinde gerçekleşmesi planlanıyor.

Jane Fonda’nın çağrıcılığını yaptığı hareket 2030 yılına kadar yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçilmesini ve Yeşil Yeni Düzen’in (Green New Deal) meclisten geçmesini,  yerel toplulukların topraklarına ve bağımsızlıklarına saygı duyulmasını, çevresel adaletin sağlanmasını, biyoçeşitliliğin korunmasını, ve sürdürülebilir tarım yöntemlerinin uygulanmasını talep ediyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.