DünyaKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Hayvan Deneyleri] Çin Halk Cumhuriyeti ve kozmetik ürünler için hayvan deneyleri

0

Bu yılın nisan ayında Çin Ulusal Medikal Ürün Yönetimi, kozmetik ürün içerik testleri için iki konuda dokuz alternatif bilimsel test yöntemini onayladı. Deneylerde ölen hayvan sayısını büyük oranda azaltacak bu gelişmeyi büyük şirketler ve deney karşıtı örgütler, hayli büyük bir adım olarak değerlendiriyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde kozmetik dükkanları ve marketlerde satışa sunulacak tüm kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesi yasal bir zorunluluktu. Saç bakım, cilt bakım, vücut bakım ürünleri, makyaj malzemeleri, deodorantlar ve parfümler testin zorunlu olduğu kategorilerdi. Firmalar bu zorunlu testleri kendileri yapmasalar bile, hükumete ait olan ve alternatif yöntemlerin kullanılmadığı laboratuvarlarda bu ürünler test edilebiliyordu.

2014 yılında mevzuatta yapılan bir değişiklikle, ülke içinde (kabul edilmiş güvenli içerik listesi ile) üretilen kozmetik ürünlerin, hayvanlar üzerinde test zorunluluğu kalktı. Ancak yurt dışında üretilen ve burada satılan ürünler için hayvanlar üzerinde test şartı değişmedi. Hayvan deneyleriyle ilgili katı politikalara sahip bazı firmalar bu zorunluluk kalkana dek Çin pazarında yer almayacağını belirtirken, bazıları da deney şartından muaf olmak için havaalanında satış yapmayı, internet üzerinden satış yapmayı ya da farklı bir mevzuatın geçerli olduğu Tayvan ve Hong Kong’da ürünlerini satmayı seçtiler. Çin’deki milyar dolarlık pazarın cazibesine kapılan bazı büyük markalar ise orada satış (ve hayvan deneyi) yapmaya devam ettiler, bu büyük markalar hayvan hakları savunucuları tarafından yıllardır boykot ediliyor.

2017’de Çin Gıda ve İlaç Dairesi, bazı yeni kozmetik ürünlerin Şangay’dan ithal edilmesi durumunda basitleştirilmiş bir kayıt işlemine girmesine ve bu kozmetiklerin ithal edilen kozmetikler için hayvan deneyi zorunluluğuna tabi olmayacağına dair bir düzenleme yayınladı.

2018’de ise, dünyadaki deney karşıtı ilk örgütün sertifikalandırma programı olan Leaping Bunny (eski ismiyle BUAV), bir pilot çalışma başlattı: Leaping Bunny China Project. Leaping Bunny, Knudsen&Co ve Fengpu Industrial Park’ın ortaklığıyla yürütülen bu çalışmada amaç, ithal kozmetik ürünlerin test zorunluluğundan muaf olması için yerel olarak üretilmesi ve satış sonrası testlerden de muaf olmasını sağlamak. Ayrıca Leaping Bunny sertifikasına sahip kozmetik ürünlerin satış öncesi ya da sonrası hayvanlar üzerinde test bariyerine takılmaması da hedefleniyor. Bunun için, Knudsen&CRC tarafından yönetilen Şangay’ın hemen dışındaki bölgede bulunan Fengxian Endüstriyel Parkı’nda yer alan Beauty Valley’de üretim ve testlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Alternatif yöntemler 1 Ocak 2020’den itibaren kullanılabilecek

2019 Nisan ayında ise, Çin Ulusal Medikal Ürün Yönetimi (NMPA), kozmetik ürün içerik testleri için iki konuda dokuz alternatif bilimsel test yöntemini onayladı. Bunlar: deri hassasiyeti ve göz tahrişi-korozyonla ilgili testlerdi. Ayrıca, kozmetik ürünler için teknik güvenlik standardı olarak üç yeni yöntem de kabul edildi. 1 Ocak 2020’den itibaren, bu yeni alternatif bilimsel yöntemler kullanılabilecek.

Orada satış yapan ya da yapmak isteyen büyük şirketler ve deney karşıtı örgütler, alternatif test yöntemlerinin benimsenmesi için yıllardır çaba gösteriyorlar. Ve Nisan ayındaki bu gelişmeyi hayli büyük bir adım olarak adlandırıyor, birkaç yıl öncesine kadar hükümetin hayvanlar üzerinde yapılan testlere karşı büyük bir güven duyduğunu ve bu yöntemler hakkında konuşmayı bile reddettiğini belirtiyorlar.

Çin anakarada kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde testinin iki ayağı var: Pazar (satış) öncesi ve sonrası. Hükümet halihazırda satışta olan bir ürünü satıştan çekip kendisi test edebilir ve bunun için marka sahibinin iznine ihtiyacı yok. Satış öncesi testler ise gerekli görüldüğünde gene hükümet tarafından yapılır. Yukarıdaki yeni test yöntemleri, ürünün satışı öncesi kaydı yaptırılırken ya da satış sonrasındaki kontroller için kullanılabilecek. Her bir ürün kontrolü için tahminen 70 kadar hayvanın kullanıldığını düşünürsek, deneylerde öldürülen hayvan sayısında büyük bir azalma yaşanacağını söylemek yanlış olmaz.

……

Deneye Hayır Derneği’nin uzun araştırmalar sonucunda hazırladığı deneysiz.org web sitesi, hayvan deneyleriyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkisi bulunmayan ürünleri tercih etmek isteyen tüketici için bir rehber niteliğinde. Sitede listelenen markalar, ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmemekle birlikte, Çin anakarada fiziksel satış da yapmıyor veya orada sattığı ürünleri orada üretiyorlar. Ayrıca her markanın çatı markası ve bu çatı markanın ya da bağlı olan diğer markaların ürünlerini hayvanlar üzerinde test edip etmediği de görülebiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.