İklim ve EnerjiManşet

Tren istasyonunda eylem yapan Yokoluş İsyancıları darp edildi

0

Londra’da sabah trafiğinde tren seferlerinin durdurulduğu eylem sırasında sinirlenen yolcular göstericileri darp etti.  Açıklama yapan Yokoluş İsyanı eylemin daha önce “doğası, yeri ve zamanlamasıyla” ilgili kendi aralarında da eleştirildiğini söyledi.

İklim krizine karşı harekete geçilmesi talebiyle Extinction Rebellion’ın (Yokoluş İsyanı) çağrısını yaptığı uluslararası isyan kapsamında Londra’da Startford, Canning Town ve Shadwell’deki tren istasyonlarında yapılan eylem grup içinde ve kamuoyunda tartışma yarattı.

Sabah trafiğinde tren seferleri durduruldu

Sabah trafiği saatlerinde trenlerin üstüne çıkarak ve yanlarına kendilerini yapıştırarak eylem yapan aktivistler, seferlerin geçici bir süre durdurulmasına sebep oldu. Göstericiler arasında daha önceki eylemlerde 12 kez gözaltına alınmış 83 yaşındaki Phil Kingston da yer aldı. Ellerini tren kompartımanının dışına yapıştıran Kingston eylemi “torunlarının iyiliği için yaptığını” söyledi.

Tren üstünde duran eylemci darp edildi

Canning Town istasyonunda gerçekleşen eylem sırasında işe geç kaldıkları için tepki gösteren yolcular “trenin elektrikle çalıştığını ve herhangi bir zararı olmadığını” savundu. Eylemin sonlandırılmasını isteyen yolcular, tren üstüne çıkan eylemcilerden birini aşağıya çekerek kalabalık içinde darp etti.

Yapılan eylemi sosyal medya hesabından canlı yayın yapmak için kayıt altına alan bir gösterici ise kendisinin de saldırıya uğradığını ve kafasına tekme yediğini belirtti. Yaklaşık iki saat süren protesto sonucunda 8 kişi gözaltına alındı.

Yokoluş İsyanı: Eylem kararı da tartışma yaratmıştı

Olay sonrasında açıklama yapan Yokoluş İsyanı yaşanan olayın öncesinde de pek çok sorun yaşandığını belirtti. Açıklamada eylemin kendi içlerinde de tartışma yarattığı “Eylemin yapılacağı Salı günü duyurulmuştu. Eylem, hem eylemin doğası ve yeri hem de zamanlamasıyla ilgili olarak, hareket içinde yer alan kişilerin çoğunluğunun muhalefetiyle karşılaştı”  sözleriyle aktarıldı.

Olumsuz geri dönüş karşısında eylemi planlayanlardan bir kısmının eylemden vazgeçerken bir kısmının ise eylemi sürdürmeye karar verdiği belirtilen açıklamada, “İnisiyatif alınarak yapılan eylemler şüphesiz bizi böyle dinamik, hızlı büyüyen ve hareketli bir hareket haline getiriyor” denildi. Ancak bunun “tren istasyonu eyleminde yaşandığı üzere, kötü sonuçlar da doğurabildiği” belirtildi.

Açıklama sonunda Canning Town‘daki eylemin, zaten toksik bir sistemin zorluklarından mustarip olanları – iklim ve ekolojik çöküşün etkilerinden dolayı en fazla risk altında olanları etkilediğinin farkındayız ve bunun için gerçekten özür dileriz” denildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.