16. İstanbul BienaliKültür-SanatManşet

Sindirim Programı -BETON, yarın Bienal’de

0

16. İstanbul Bienali’nin Kamusal Programı çerçevesinde, Sindirim Programı’nın gerçekleştireceği BETON oturumunda sanatçılar, aktivistler ve bilim insanları kentte ve kırda sınırlarını sürekli geliştiren betonu masaya yatırılacak.

‘Yedinci Kıta’ başlığıyla düzenlenen 16. İstanbul Bienali’nin Kamusal programı çerçevesindeki Sindirim Programı’nın üçüncüsü; BETON etkinliği yarın gerçekleştirilecek. Programda Artıkişler Video Kolektifi (Halil Yetiş, Civan Tekin, Alper Şen), Aslı Odman, Mine Yıldırım & Volkan Işıl, Barış İne, Sevil Baştürk, Kerem Ozan Bayraktar ve  Elmas Deniz performans birer sergileyecek.

BETON kamusal etkinliğinin merkezine kentsel dönüşüm, kent mücadeleleri, müşterekleştirme pratikleri ve kent ekolojisi oturuyor. Performanslarda, öne çıkan temalar ise; kentlerdeki bellek birikimi ve yitimi, 50 kg çimento, Ağaç AŞ, işçi cinayetleri, el koyma hikâyeleri, kent yoksulları ve politiğin estetiği. Yarınki etkinlikte, üretim zincirleri, ikinci doğa, sarı canavar kamyonlar, insan kaynaklı izlekler, hayvan kapatılma, sürülme ve imha coğrafyaları konuşulacak.

Düzenleyici bir buçuk’tan (Ekoloji ve Sanat Çalışmaları) yapılan açıklamada performanslarla ilgili şu ifadeler kullanıldı:  “Gündelik ve toplumsal hayatın dönüşümüyle beraber görme biçimleri, yeşillik utancı ve doğanın fetişleştirilmesi arasındaki bağlantılar öne çıkıyor. Kent hareketleri merkeze otururken BETON’un meta sınırlarının genişlemesine karşı kentte, kırda verilen tüm mücadeleler vurgulanıyor. Konu yıkıntının estetiğindeki imkânlara ve sürdürülebilir ilişki ihtimallerine geliyor. Yeni yeşil alan yaratımının imkânsızlığı hissi ortasında yeşeren Roma Bostanı’nın ve kent bostanlarının dönüştürücü gücünü, mahalledeki ekosistemi öz emekle dönüştürmenin, uygulamalı siyasetin önemini, kent ekolojisi ve biyoçeşitliliğini, yenebilir bitkileri ve sokak otlarını, sokak ekolojisinin düzenli karmaşık yapılarını konuşuyoruz.”

Sindirim Programı’nın dördüncü oturumu

Sindirim Programı’nın ilkinde Su, ikinci haftasında Benzin ve üçüncü olarak ise Patates oturumları gerçekleştirilmişti. Toplam beş hafta sürecek projenin, son ayağı İşlemci olacak. Program, iklim değişikliği-enerji ekonomisti ve performans sanatçısı Ayşe Ceren Sarı, çevrebilimci ve sanatçı Serkan Kaptan ve küratör Yasemin Ülgen’den oluşan birbuçuk (Ekoloji ve Sanat Çalışmaları) tarafından tasarlandı ve yedi aya yayıldı.

19 Ekim saat 12.00’da başlayacak BETON kamusal etkinliği WORLBMON’da (MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Kat 4) peşpeşe sunum ve performanslarla gerçekleşecek. Etkinlik sonrasında WORLBMON’da katılımcılarla ve diğer izleyicilerle sohbet etme imkânı olacak.

AKIŞ

Artıkişler Video Kolektifi
Halil Yetiş, Civan Tekin, Alper Şen
1457 Ankara’dan Kesik

Aslı Odman
Sosyal bilimci, çevre ve işçi sağlığı aktivisti
Geleceğin kanserlerini beton ile çağırmak: Asbest

Mine Yıldırım & Volkan Işıl
Dört Ayaklı Şehir & Mekanda Adalet Derneği
Betonun üzerinde, altında, kenarında: Köpekler

Barış İne
Sosyal bilimci, Mekanda Adalet Derneği
Mekanda Adalet için Disiplinlerötesi Çalışmalar

Sevil Baştürk
Yaşam savunucusu, permakültür tasarımcısı, Roma Bostanı insanı ve vegan
6. Yok Oluş’un eşiğinde kentte yaşam için başka bir birliktelik: Roma Bostanı

Kerem Ozan Bayraktar
Sanatçı, akademisyen
Ruderal Manifesto

Elmas Deniz
Sanatçı
Betondan Dere Yatağı ve Betondan Pasta İmalatı Üzerine Bir Sohbet

 

You may also like

Comments

Comments are closed.