İklim KriziManşet

Türkiye resmi olarak Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek G20 ülkesi oldu

0

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası internet sitesindeki bilgilere göre Paris Anlaşması 7 Ekim 2019 tarihinde Rusya Federasyonu’nda yürürlüğe girdi. New York‘ta Eylül ayında gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) zirvesi sırasında Rusya anlaşmayı onaylayacağını belirtmişti. Böylece anlaşmanın yürürlükte olduğu ülke sayısı resmi olarak, Avrupa Birliği de eklenirse 187’ye ulaştı.

Onaylamayan tek G20 ülkesi Türkiye

Rusya’nın da listeye eklenmesiyle beraber dünya çapındaki 197 ülke arasında, Paris İklim Anlaşması’nı ulusal meclislerinden geçirerek yürürlüğe sokmayan 10 ülke kaldı. Bu ülkeler şöyle: Türkiye, Angola, Eritre, İran, Irak, Kırgizistan, Lübnan, Libya, Güney Sudan ve Yemen yer alıyor. Türkiye, anlaşmayı onaylamayan G20 üyesi tek ülke.

Paris İklim Anlaşması

Tarihin en büyük katılımlı ortak metni olan Paris İklim Anlaşması, sera gazı emisyonunu 2030’a kadar 56 milyar ton düşürmeyi ve bu sayede küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutmayı hedefliyor.

2015 yılında Paris’te gerçekleşen COP21 (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) sırasında sunulan anlaşma, 2016’da yürürlüğe girdi. Şimdiye kadar 196 ülke ve Avrupa Birliği olmak üzere toplam 197 taraf anlaşmaya imzacı oldu.

Türkiye tarafından da imzalanan anlaşma, meclisten geçirilerek yürürlüğe konulmadı. Meclisten geçirmemeye gerekçe olarak, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülke sınıfına sokularak fon tarafından desteklenme isteğini gösteriyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.