İklim ve EnerjiEnerjiManşet

Rüzgarın toplam enerji talebine katkısı 20 yılda yüzde 32’e yükselecek

0

Denetim ve danışmanlık şirketi KPMG’nin, rüzgar enerjisi üreticisi Siemens Gamesi Yenilenebilir Enerji için hazırladığı “Enerji Geçişi Bağlamında Rüzgar Enerjisinin Sosyoekonomik Etkileri” (The socioeconomic Impacts of Wind Energy in The Context of The Energy Transition) başlıklı rapor yayımlandı.Raporda, halen %4 olan rüzgar enerjisinin global ekonomiye katkısının 2040 yılına kadar yaklaşık dokuz kat artarak %34’e ulaşacağı belirtiliyor. Rüzgar enerjisinin benimsenme hızını artırmak kirliliği azaltmayı ve yaşam için temel su kaynaklarını korumayı sağlayacak.

Yılda 4 milyon kişinin hayatı kurtulabilir

Raporda ayrıca 2050 itibarıyla karbon emisyonlarında elde edilmesi gereken azalmanın %23’ünün rüzgar enerjisiyle sağlanabileceği ifade ediliyor. Bu oran 5,6 milyar ton karbondioksit, diğer bir deyişle en fazla kirliliğe neden olan 80 şehrin bir yıllık toplam emisyonu anlamına geliyor. Rapora göre bu azalma, yılda 4 milyon kişinin hayatını kurtarabilir ve sağlık harcamalarını yılda 3,2 trilyon dolar azaltarak topluma önemli faydalar sağlayabilir.

Yenilenebilir enerji alanında kariyer çağrısı

Raporun sonuçlarını değerlendiren Siemens Gamesa CEO’su Markus Tacke, tüm dünyada öğrencilere, iklim değişikliğini durdurmak için üzerlerine düşeni yapmak üzere STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitimlerini seçmeleri ve kariyerlerini yenilenebilir enerji alanında yapmaları çağrısında bulundu.

STEM alanında kariyer yapan öğrencilerin sayısının önemli oranda azaldığına dikkat çeken Tacke, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı şeyler sizin elinizde. Değişimi gerçekleştirecek kişilerden biri olmayı seçebilirsiniz. STEM’i seçin. Değişime yönelik merakınızı ve tutkunuzu çözüme dönüştürecek bir kariyeri seçin. Bugün ihtiyaç duyduğumuz, gelecekte daha da fazla ihtiyaç duyacağımız çözümleri üretin.”

Rüzgara yatırım 16 milyar metreküp su tasarrufu sağlayabilir

Rapor aynı zamanda enerji dönüşümünden sağlanacak diğer kazanımları da içeriyor. Susuzluk dünya nüfusunun %40’ını etkiliyor. Rapora göre rüzgar enerjisi, 2030 yılına kadar toplam 16 milyar metreküp su tasarrufu sağlayabilir. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse bu rakam Lut Gölü’ndeki suyun yaklaşık %15’ine denk geliyor. Raporun ulaştığı bir başka sonuç da yenilenebilir enerjinin, az gelişmiş ülkelerdeki refahı artırmada kilit rol oynayabilmesi. Dünya genelinde 1 milyar insanın hâlâ elektriği yok ve 2,7 milyar insanın da yemek pişirmek için temiz yakıta ve teknolojiye erişimi bulunmuyor. Kararlı bir enerji geçişi sayesinde, dünyanın her yeri 10 yıl içinde hem elektriğe hem de temiz yakıtla yemek pişirme imkanlarına kavuşabilir.

You may also like

Comments

Comments are closed.