Tarım-GıdaManşetTürkiye

Greenpeace Akdeniz yeni projesini tanıttı: Çiftçiyi koru tarımı kurtar

0

Greenpeace Akdeniz 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde yaptığı açıklamayla “Çiftçiyi Koru Tarımı Kurtarprojesini tanıttı. Proje, belediyelerin ürünün tarladan sofraya uzanan yolculuğunda aracıları ortadan kaldıracak üretici pazarları kurmasını sağlamayı amaçlıyor. Böylece, üreticinin emeğinin karşılığını almasını ve tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşmasını hedefliyor. Bunlara ek olarak, ekolojik tarım uygulamalarının iklim kriziyle mücadeleye katkı sunacağı da vurgulanıyor.

Üretici pazarı talep etmek

Üretici pazarlarının kurulması ve denetlenmesi yasaya göre belediyelerin sorumluluğu altında. Dolayısıyla yerel yönetimlere çok önemli bir rol düşüyor. Proje sayesinde tüketiciler ve üreticiler form doldurarak bölgelerinde “semt pazarı” olarak da bilinen üretici pazarları için talepte bulunabiliyor.

Bozuk bir gıda sistemiyle yaşıyoruz

Greenpeace’in yayınladığı “Ekolojik Tarım Raporu”na göre bozuk bir gıda sistemiyle yaşıyoruz. Hem insanların hem de gezegenin iyiliği için bu sistemin acilen değiştirilmesi gerekiyor; bunun çözümü de ekolojik tarımdan geçiyor. Raporda tanımlandığı şekliyle ekolojik tarım, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için güvenli ve sağlıklı gıdanın yetiştirildiği; tarım ve gıda üzerindeki kontrolün uluslar ötesi işletmelerin değil yerel toplulukların elinde olduğu bir sistem. Bu sistemin merkezinde de insanlar ve çiftçiler yer alıyor.

Gıdaların üçte biri israf ediliyor

Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Yaklaşık bir milyar insan her gece yatağa aç giriyor. Öte yandan bir milyarinsan ise aşırı kilolu ya da obez.
  • Dünyadaki gıdaların yüzde 30’u israf ediliyor.
  • Gıda sistemi, toplam küresel emisyonun yaklaşık yüzde 25’inden
  • Tarım, tatlı su kaynaklarının yüzde 70’ini kullanarak su kıtlığının ve su kirliliğinin önemli kaynaklarından biri haline geldi.
  • Tarım zehiri olarak bilinen pestisitler bitkilere uygulandığında sadece küçük bir yüzdesi hedeflenen haşerelere ulaşıyor. Geri kalan kısmı ise çevreye yani toprağa, suya ve havaya karışıyor.
  • Dünyadaki akarsuların yüzde 43’ünün pestisite maruz kaldığı tahmin ediliyor.
  • Ekolojik tarım konvansiyonel tarımdan hektar başına yüzde 30 daha fazla gıda üretebilir.

Berkan Özyer: “Üreticiler doğrudan tüketiciyle buluşmalı”

Proje hakkında açıklama yapan Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Proje Sorumlusu Berkan Özyer şu değerlendirmede bulundu:

“Bugün artık çıkmaza girmiş tarımdaki sorunlardan en çok etkilenenler kuşkusuz çiftçiler. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısı son 15 yılda, 600 bin azaldı. Üreticileri müreffeh halde tarlada tutmak, Türkiye’nin gıda ve tarım sorunlarına çözüm için olmazsa olmaz bir adım. Bunun yolu da üreticilerin aracısız şekilde doğrudan tüketicilerle buluştuğu üretici pazarlarından geçiyor. Belediyeleri üretici pazarları kurmaya, mevcutların sayısını artırmaya ve her türlü denetimi yaparak bu pazarları sürdürülebilir kılmaya çağırıyoruz. Böylece hem üretici kazanacak, hem de tüketici daha sağlıklı gıdaya ulaşacak.”

 

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.