İklim KriziManşet

İngiltere Merkez Bankası Başkanı: İklim krizini inkar eden şirketler iflas edecek

0

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, iklim krizinin yaratacağı finansal çöküş konusunda finans sektörünü ve bankaları uyardı: Krize adapte olamayanların batması kaçınılmaz.

Bank of England (İngiltere Merkez Bankası), sıfır karbon emisyonu ilkesi doğrultusunda ilerlemeyen sektör ve şirketlerin, yatırımcılar tarafından cezalandırılacağı ve iflas edebilecekleri konusunda uyarı yaptı. The Guardian’a konuşan Bankanın Başkanı Mark Carney de iklim kriziyle mücadele adına gereken küresel dönüşümün finansal bir çöküşle sonuçlanabileceğini söyledi. Carney, emisyonların azaltımı adına gereken eylemlerin geciktirildiğine dikkat çekti; iklim krizine adapte olmayanların batmasının kaçınılmaz olacağını belirtti.

İklim krizinin şirketlere yarattığı risk beyanının, yatırımcıları kazanmak adına sıfır karbona rahatça geçişte kilit bir rol oynadığını kaydeden Carney, özellikle İngiltere ekonomisi için büyük bir potansiyel sunan, seragazı emisyonlarını sıfırlama yönündeki çalışmaların büyük kazançlar yaratabileceğini ifade etti.

‘İklim eylemliliği ekonomik büyümeyi destekliyor’

İngiltere Merkez Bankası uzmanları, iklim krizine yönelik ciddi önlemler alınmadığı takdirde, 20 trilyon dolarlık mal varlığının yok olabileceğini söylüyor. ABD’li kömür şirketleri şimdiden mal varlıklarının %90’ını kaybetti ve bankaların da durumu risk taşıyor. Carney, “Birçok büyük yapısal değişiklikte olduğu gibi, uzun zamandır getirisi yüksek olan ancak günümüzde eskisi kadar kar etmeyen sektörlerle (sunset sectors) çalışan bankalar bu geçişte zorlanacak” dedi: “Bazı varlıklar değerlenirken bazıları değer kaybedecek. Asıl soru bu geçişin kolay mı olacağı yoksa geç mi kalındığı. Gerekli ayarlamalar ne kadar geciktirilirse, ekonomide yaratacağı riskler de o ölçüde tehlikeli olacaktır” diyor.

 Bank of England Başkanı Mark Carney.

Carney’ye göre iklim eylemliliği küresel ekonomiye vereceği zarardan ziyade ekonomik büyümeyi destekliyor: “Sıfır emisyon hedefine ulaşmak için eyleme geçmeliyiz. Eylemsizlik beraberinde hoş olmayan sonuçları da getirebilir. Bankacıları genelde alıntılamam; ancak Morgan Stanley’nin CEO’su James Gorman, ‘Eğer gezegenimiz olmazsa, pek de iyi bir finans sektörümüz de olmaz’ demişti. Ve haklıydı”

Geçtiğimiz salı günü Carney büyük şirketlere, küresel regülatörlerin kendi kurallarını belirlemeden ve şirketleri bu kurallara tabi tutmadan önce, iklim risklerini bildirmek adına kendi kurallarını belirlemek için iki yılları kaldığını söylemişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.