DünyaManşet

Son 60 yılın en güçlü tayfunu Japonya’yı yıktı geçti

0

Hafta sonu Japonya’yı vuran Hagibis Tayfunu, adayı arkasında büyük bir yıkım bırakarak terk etti. Fukuşima Nükleer Santrali’nde ise sızıntı uyarısı verildi.

Hafta sonu Japonya’yı vuran Hagibis Tayfunu, adayı adeta yıktı geçti.  Haber ajanslarının bildirdiğine göre, en az 37 kişi öldü, 175 kişi yaralandı, 20 kişi hakkında ise kayıp ilanı verildi. Yetkililer, 376 bin evin elektriksiz, 14 bin evin ise susuz kaldığını bildirdi. Bir milyona yakın kişi yaşadığı yerden tahliye edildi.

60 yılın en güçlü tayfunu

Japonya’da Tokyo ve çevre yerleşim yerlerini hedef alan ve “hız” anlamına gelen Hagibis Tayfunu 60 yıl içinde bölgede görülen en güçlü tayfun.  Japonya’nın ana adası Honshu’yu etkileyen rüzgâr, 225km/saat hıza ulaştı; 12 metreye ulaşan dalgalara sebep oldu.

Alarm seviyesi beş

Yetkililer, Cumartesi başlayan afet öncesi, Shizuoka, Tokyo, Gunma ve Wakayama‘da 262 binden fazla kişiye yönelik tahliye emri yayınlamıştı. 12 farklı eyalette toplam 5,6 milyon kişi için ise, olası risklere dönük tahliye tavsiyesinde bulunulmuştu. Yaşanacak tayfunun 1958 yılında yaşanan ve 1200 kişinin ölümüne sebep olan İda tayfunuyla kıyaslandığı uyarılarda, alarm seviyesi en yüksek seviye olan beşe çıkarıldı. Ülke düzeyindeki acil durum uyarısı Pazar günü sonlandırıldı.

Ordu arama kurtarma çalışmasında

Tayfun sebebiyle birçok nehir yatağı çöktü, uçuşlar iptal edildi ve birçok yerleşim yeri ağır hasar aldı. 110 bin kişi tayfun sonrasında çalışma başlatırken, ülkenin savunma gücü olan SDF‘ye (Öz Savunma Kuvvetleri) mensup 17 bin personel de arama kurtarma çalışmalarına dahil oldu.

Fukuşima Nükleer Santrali’nde sızıntı alarmı

2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi sonrasında çatlayan Fukuşima Nükleer Santrali‘nin Hagibis Tayfunu’ndan sonra düzensiz okumalar verdiği rapor edildi. TEPCO (Tokyo Electric Power Company) şirketi sözcüsü Emi Iwasa tarafından yapılan açıklamada tayfunun nükleer santralde 11 sızıntı alarmı verdiği belirtildi.

Açıklamada sızıntılardan sekizinin yağmur sebebiyle tetiklendiği, geri kalanlarının sebebi için araştırmanın sürdürüldüğü; şu ana kadar denize karışan herhangi radyoaktif bir madde olmadığı söylendi.

Sayıları da sıklığı da arttı

İklim uzmanları, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin bu doğa olaylarının sayılarını ve sıklığını artırdığı uyarısında bulunuyor. Isınan deniz suyunun hızlı soğuyan havayla karşılaşmasıyla tayfun, kasırga ve hortumların daha sık oluştuğuna; gücü, etki alanları ve süresinin de uzadığına dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’de de daha önce görülmemiş şekilde ısınan Karadeniz, Akdeniz ve hatta Marmara‘da görülen hortumlar, deniz suyu sıcaklıklarına bağlı olarak değişen yağış rejimi yüzünden yaşanan büyük sel ve heyelan felaketlerine dikkat çekiyor. Bu felaketlerin önüne geçmenin yolu ise, iklim krizinin en önemli nedeni olan fosil yakıta bağlı enerji elde etme politikasının terk edilmesi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.