DünyaEkonomiManşet

Nobel Ekonomi ödülleri, küresel yoksullukla mücadeleye

0

Nobel Ekonomi Ödülü, küresel yoksullukla mücadele ve yoksulluğun azaltılması alanında çalışmalar yapan Abhijit Banerjee, Esther Duflo ve Michael Kremer’e verildi

Ekonomi alanında Nobel Ödülü bu yıl ekonomistler Abhijit Banerjee, Esther Duflo ve Michael Kremer’e verildi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi‘nden yapılan açıklamada ekonomistlerin ödüle, “küresel yoksullukla mücadele ve yoksulluğun azaltması için güvenilir yollar bulma” alanında yaptıkları çalışmalardan ötürü layık görüldükleri bildirildi.

Akademi’den yapılan açıklamada,  yoksulluğa yönelik problemlerin önlenmesi konusunda söz konusu yaklaşımın, durumdan etkilenen kişiler için etkili çözümler üretmek amacıyla “dikkatlice oluşturulmuş deneylerden” oluştuğu vurgulandı. Banerjee, Duflo ve Kremer’in oluşturduğu deneysel yöntemler, ekonomideki en yenilikçi gelişmeler olarak görülüyor.

Duflo ikinci Nobelli kadın ekonomist

Esther Duflo, ilk kez 1969 yılında verilmeye başlanan Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan ikinci kadın oldu. 2009 Nobel Ekonomi Ödülü‘nü ABD ekonomist Elinor Ostrom, meslektaşı Oliver Williamson ile birlikte almıştı. Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın ise bilim insanı Marie Curie. 1903’te fizik, 1911’de ise kimya alanında Nobel’e layık görülen radyoloji biliminin kurucusu Curie, Nobel’i iki kez alan tek kadın ünvanını da elinde bulunduruyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.