Kültür-SanatManşet

BİFED ödüllerinde birincilik Belçika yapımı ‘Nefessiz’in…

0

Bu yıl altıncısı düzenlenen, Türkiye’nin tek ekoloji temalı film festivali Bozcaada Uluslarası Ekolojik Belgesel Festivali’nde (BIFED) ödül Daniel Lambo imzalı Belçika yapımı “Nefessiz” filminin oldu.

9-13 Ekim tarihlerinde düzenlenen Türkiye’nin tek ekoloji temalı film festivali 6. Bozcaada Uluslarası Ekolojik Belgesel Festivali’nde (BIFED) ödüller sahiplerini buldu. Fethi Kayaalp adına verilen uluslararası ödüllerin yanı sıra mansiyon ödülü ve öğrenci ödülü de verildi.

Birincilik ödülü Belçika yapımı filme

450 belgesel arasından 24’ünün finale kaldığı festivalde, Fethi Kayaalp adına verilen uluslararası ödülün sahibi, yönetmenliğini Daniel Lambo’nun yaptığı Belçika yapımı ve kanserojen asbest maddesini konu alan “Nefessiz” (Breathless) filmi oldu.

Jüri film hakkında “Çok uluslu şirketlerin insan hayatını nasıl etkilediğini özgün ve ikna edici şekilde anlatan ve kişisel bir hikâyeyi küresel bir trajediyle birleştiren bir film” değerlendirmesinde bulundu.

İkincilik ödülü Ovacık belgeseline

Türkiye’nin ilk komünist belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Ovacık’ta gerçekleştirdiklerini anlatan, Ayşegül Selenga Taşkent’in yönettiği “Ovacık” belgeseli Uluslararası Yarışma kategorisinde ikinciliği kazandı.  Jüri, film hakkında “İnsanların dayanışmasını ve umudu konu alan dokunaklı bir hikâyeye ait. Film bize politik paradigmaları, yöntemleri, soruları ve cevapları toplum yararına değiştiren ve dönüştüren belediye başkanını tanıtıyor” açıklamasını yaptı.

Filmin yönetmeni Ayşegül Selenga Taşkent ve görüntü yönetmeni Delizia Flaccavento ödülünü, festivalin ana sponsoru Bores A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Önder Demirer’in elinden aldı. Yönetmen Taşkent, ödül sonrası yaptığı konuşmasında “‘Dönüşüm nasıl gelecek?’ diye soruyorlar. Ovacık gibi, Bozcaada gibi küçücük yerlerde tarımsal, sanatsal, sinemasal devrimlerin yapıldığı yerlerden dönüşüm gelecek” dedi.

Üçüncülük “Her Yönden Mızraklar”ın 

Üçüncülük ödülü “Her Yönden Mızraklar” filmine giderken, jüri ödülü bu filme verme sebebini “İnsan ve doğa arasındaki hakiki ilişkiyi güçlü tasvirlerle anlatan, tehdit edilen yerli halkın sesine odaklanan ve arşiv görüntülerle süregelen yıkıma çarpıcı olarak tanıklık eden belgesel” olarak açıkladı. Ödül, Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Erkan Yavuz tarafından yönetmen Christopher Walker’a teslim edildi.

Mansiyon ve öğrenci ödülleri de sahiplerini buldu

Uluslararası Yarışma kategorisinde bu yıl bir de mansiyon ödülü verildi. Fransız yapımı “Coğrafyacı ve Ada”nın yönetmeni Christine Bouteiller, ödülü Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın elinden aldı.

Lalehan Öcal, Melis Birder ve Marvin Entholt’tan oluşan Gaia Öğrenci Ödülü jürisi ise öğrenci kategorisindeki birincilik ödülünü Julie Hössle’nin yönetmenliğini yaptığı İtalya yapımı “Batan Güneşin Doğuşu” filmine verdi. Jüri üyeleri film hakkında şu değerlendirmede bulundu: “Titizlikle işlenmiş görüntü ve sesiyle baştan sona ilgi çekmeyi başaran bu film, sakin ritmiyle uzak bir adanın tabiatı ve insanıyla yakın bir ilişki kurmamızı sağlıyor. Denize, toprağa ve hayvanlara verdiğimiz zararı şiirsel bir dille anlatmanın yolunu buluyor. Bunu karşın seyirciyi de çaresiz bırakmıyor. Mücadeleye devam etme gücünü bulan karakteriyle ilham veriyor. Filmin adı da umut dolu zaten”

You may also like

Comments

Comments are closed.