16. İstanbul BienaliKültür-SanatManşet

Sindirim programının üçüncüsü ‘PATATES’ yarın Bienal’de

0

İstanbul Bienali’nin Kamusal Programı çerçevesinde yer alan PATATES oturumunda sanatçılar, akademisyenler ve aktivistler tarım, hayvancılık, gıda, toprak ve tohum politikaları üzerine sunum ve performanslar gerçekleştirecek.

Bu yıl ‘Yedinci Kıta’ temasıyla kapılarını açan 16. İstanbul Bienali’nin Kamusal programı çerçevesinde gerçekleştirilen Sindirim Programı’nın üçüncüsü; PATATES buluşması yarın saat 12:00’de.

Programda Yeşil Gazete yazarı  Sezai Ozan Zeybek, Berin Ertürk, Gülşah Mursaloğlu, İlhan Koçulu, Ece Eldek, Pınar Üzeltüzenci, Çokayaklılar’dan Şafak Çatalbaş, Aslı Narin ve Elif Süsler birer performans gerçekleştirecek.

PATATES kamusal etkinliği merkezine tarım, hayvancılık, gıda, toprak, tohum politikalarını taşıyacak. Endüstriyel tarım, şirket tohumları ve hastalık arasındaki ilişkilerin inceleneceği oturumdaki konu başlıkları arasında sanayileşme ve uzmanlaşmanın yaşam ve gezegene getirdiği yük, gıdanın metalaşması, yaban algısı, üretim süreçlerinden kopuşumuz, geçim sıkıntısı ve göç yer alıyor. Bu politikalara karşı gerçekleşen geleneksel tarım, yerli tohum gibi alternatif çözüm önerilerinin de konuşulacağı belirtiliyor.

Sindirim Programı’nın üçüncü oturumu

Sindirim Programı’nın ilkinde Su, ikinci haftasında ise Benzin oturumu gerçekleştirilmişti. Toplam beş hafta sürecek projenin, diğer ayaklarında ise Beton ve İşlemci performansları yer alacak.

Program, iklim değişikliği-enerji ekonomisti ve performans sanatçısı Ayşe Ceren Sarı, çevrebilimci ve sanatçı Serkan Kaptan ve küratör Yasemin Ülgen’den oluşan birbuçuk (Ekoloji ve Sanat Çalışmaları) tarafından tasarlandı ve yedi aya yayıldı. birbuçuk’un 2017’de başlattığı “Solunum” buluşmalarının devamı niteliğindeki proje kapsamında, gündelik yaşantımızın birer parçası olarak kanıksadığımız, sıradan gibi görünen nesneler tartışmaya ve araştırmaya açılıyor. Sindirim Programı, sosyoekolojik metabolizma kavramı merkeze alınarak su, tarım, iklim, enerji, kent, atık, toplumsal cinsiyet, müşterekler ve gelecek gibi olguların; bilim, toplumsal hareketler, sanat pratikleriyle kesiştiği noktalar ve tüm bu pratiklerin aralarındaki diyalog imkânlarının keşfedilmesi amaçlanıyor.

12 Ekim saat 12.00’da başlayacak PATATES kamusal etkinliği WORLBMON’da (MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Kat 4) peşpeşe sunum ve performanslarla gerçekleşecek. Etkinlik sonrasında WORLBMON’da katılımcılarla ve diğer izleyicilerle sohbet etme imkânı olacak.

Program Akışı:

Berin Ertürk

Çiftçi, ekoloji ve agroekoloji aktivisti

Patates Bizi/Kendini Kurtarabilecek mi?


Gülşah Mursaloğlu

Sanatçı

Bir Elastiklik Hikayesi


İlhan Koçulu

150 yıldır çobanlık ve peynir üreticiliği yapan bir ailenin çocuğu, peynir ustası, yerel gıda ve tohum savunucusu, Boğatepe Peynir Müzesi kurucusu

Yerel Üret, Yerel Tüket


Ece Eldek

Tasarımcı, sanatçı ve şair

“mamama” 3 perdelik performans

Oyuncular: Özgün Çoban, Doğa Nalbantoğlu, Ceren Menekşedağ, Ece Eldek


Sezai Ozan Zeybek

Akademisyen

Patates Medeniyeti: Bir Kök Bitkisinin İzinde Dünya Tarihi


Çokayaklılar

Şafak Çatalbaş, Aslı Narin, Elif Süsler

Yeraltında Gezen Yıldızlar


Pınar Üzeltüzenci

Sosyolog, müzisyen, müzik yazarı

Pata pata

You may also like

Comments

Comments are closed.