Doğa MücadelesiEkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağları Mitingi’ni erteleme kararı tartışma yarattı

0

 

Haber: Elif Ünal 

Kazdağları’nda 12 Ekim Cumartesi günü yapılması planlanan “Kazdağları Su ve Vicdan Mitingi” için erteleme kararı verildi. Ege Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Çanakkale Belediyesi ile Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamada gerekçe olarak “Suriye’ye başlatılan askeri operasyon” gösterildi.  Karar, nöbetteki eylemciler ve komite bileşenlerinden Ekoloji Birliği tarafından eleştirildi.

Çağrıcılar tarafından erteleme kararının belirtildiği yazılı açıklamada “insani ve vicdani olarak almış olduğumuz miting erteleme kararı ruhsatın yenilenmesi ve madencilik faaliyetlerinin devam etmesi için bir gerekçe oluşturmamalıdır” denildi.

10 yıllık ruhsat 13 Ekim’de sonlanıyor

Kazdağları’nda protestolara neden olan Kanada merkezli Alamos Gold şirketinin 10 yıllık ruhsat süresinin 13 Ekim’de dolması sebebiyle yapılması planlanan miting “ruhsatı yenilemeyin” çağrısıyla gerçekleştirilecekti. Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek mitinge on binlerce kişinin katılması bekleniyordu.

İrfan Mutluay: Gündemde hak ettiği yeri bulamayacağı için ertelendi

Yeşil Gazete’ye konuşan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay erteleme kararını “Suriye olayıyla birlikte Türkiye ve dünya kamuoyunun değişmesi sonucunda gerçekleştireceğimiz mitingin gündemde hak ettiği yeri bulamayacağı düşünüldü” diyerek gerekçelendirdi.

Kazdağları için yapılan eylemlerde Türkiye’nin her tarafından, kendini sağ veya sol spektrumdan tanımlayan birçok kişiden destek alındığını belirten Mutluay, “kamuoyu desteğinin bozulmaması için de bu erteleme kararı gerekliydi” dedi. Mutluay, mitingin tarihi hakkında henüz bir karar alınmadığını belirterek, “Su ve Vicdan Nöbeti bölgedeki madencilik çalışmaları sonlandırılana kadar devam edecek” dedi.

Nöbetteki eylemciler erteleme kararına tepkili

Kazdağları alanında çadırlarla nöbet tutan eylemcilerden Melis Tantan ise Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Bu mitingin yapılma amacı Alamos Gold şirketinin ruhsat bitiş tarihi için kamuoyu yaratmaktı. Bir şekilde yapılması gerekirdi” dedi. Tantan, “Biz doğayı savunurken yaşamı da savunuyoruz. Bu konuları birbirinden bağımsız olarak ele alamıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Nöbetteki eylemcilerin gerçekleştirdiği forum sonucunda 12 Ekim’de İskele Meydanı’nda basın açıklaması yapma kararı çıktığını açıkladı.

Ekoloji Birliği: Şirketler ara vermedikçe biz de vermemeliyiz

Bazı kaynaklarda kararın “Su ve Vicdan Mitingi Komitesi” tarafından alındığının aktarıldığını söyleyen Ekoloji Birliği kendilerinin de içinde bulunduğu gruptan böyle bir karar çıkmadığını belirtti. “Suriye’ye operasyon nedeniyle şirketler talana ve yıkıma ara vermediklerine göre bizler de mücadelemize ara vermemeliyiz” denilen Birlik açıklamasında, 26 Ekim’de Ankara Tandoğan Meydanı’nda gerçekleşecek “iklim krizi ve ekolojik krize dur de” mitingine çağrıda bulundu.

Ankara’ya yürüyen eylemciler ikinci kez gözaltında

26 Ekim’de Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenlenecek büyük Ekoloji Mitingine katılım sağlamak üzere yürüyüş başlatan ekolojistler ise tekrar gözaltına alındı. Daha önce 6 Ekim’de Kadıköy’den Ankara’ya başlatılan yürüyüş Maltepe’de polislerce engellenmiş, 8 çevreci gözaltına alınmıştı.

Ankara’ya doğru yürüyüşlerine kaldıkları yerden devam eden eylemciler polis müdahalesi sonucunda tekrar gözaltına alındı. İdealtepe Polis Amirliğine götürüldükleri belirtildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.