İklim KriziManşet

İklim değişikliği yüzünden somon bulamayan boz ayılar açlıktan kırılıyor

0

Kanada’da yiyecek arayan ayıları fotoğraflayan Kanadalı Hicker: İklim krizi yüzünden somon bulamayan ayıların kışı balıklar olmadan nasıl geçireceği hakkında hiç bir fikrim yok.

Kanadalı fotoğrafçının çektiği açlıktan bir deri bir kemik kalmış bozayı ailesi görüntüleri, iklim değişikliğinin bölgedeki vahşi yaşam üzerindeki etkisine dair endişeleri artırdı. Fotoğrafçı Rolf Hicker Kanada’daki Knight Inlet kıyılarında yiyecek arayan ayılarla ilgili bir dizi fotoğrafı Facebook’ta paylaştı.

Independent’in aktardığına göre, Hicker fotoğraflarını “Broughton‘da tarihin en kötü somon balığı göçünün yaşandığı söyleniyor. Buna kesinlikle katılıyorum. Şimdiye kadar nehirde tek bir somon görmedim. Ayılar açlıktan ölüyor ve bunu görmek beni üzüyor” ifadeleriyle paylaştı.

Hicker sözlerine şöyle devam etti: “(İklim krizinin) bu yönüne dikkat çekmenin de önemli olduğuna inanıyorum. Burada Broughton’da ayılar için (ve sanırım balinalar için?) hiç somon kalmadı. Reklamlar hala somon ziyafeti çeken mutlu ayıları gösteriyor, eh, kusura bakmayın ama artık burada öyle olmuyor. İki yavrusuyla bu dişi ayıyı birkaç hafta önce görmüştük, şimdi ona birkaç gün önce tekrar rastladık. Kışı somon olmadan nasıl geçireceği hakkında hiçbir fikrim yok.”

‘Kanada, ortalamadan iki kat hızlı ısınıyor’

Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar İdaresi tarafından ağustosta yayımlanan raporda, ülke ikliminin küresel ortalamadan iki kat daha hızlı ısındığı belirtilmişti. Bu süreç somonları fazlasıyla etkiliyor, dolayısıyla balıkla beslenen ayılar da bundan etkileniyor.

Raporda, denizden gelen sıcaklık dalgaları, artan su taşkınları ve kurak dönemler de somon ekosisteminin karşı karşıya kaldığı tehlikeler olarak listelenmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.