İklim KriziManşet

Yokoluş İsyancıları İstanbul’da yok olan türlerin yasını tuttu

0

Haber: Elif Ünal

İstanbul, Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) aktivistleri 7 Ekim’de başlayan Uluslararası İsyan kapsamında bir yokoluş töreni gerçekleştirdi. Törende iklim krizi ve ekolojik kriz sebebiyle şu ana kadar nesli tükenmiş ve tükenmekte olan canlı türleri için temsili cenaze yürüyüşü düzenlendi.

“Dünyanın birçok noktasında insanların ve diğer yaşam formlarının ölmesine seyirci kalmaya dayanamıyoruz” diyen aktivistler, herkesi iklim ve ekoloji krizi ile ilgili gerçeklerle yüzleşmeye ve harekete geçmeye çağırdı.

60 şehirde Yokoluş İsyanı

Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) Birleşik Krallık’da ortaya çıkan ve hali hazırda 72 ülkede faaliyet gösteren bir ekoloji hareketi. Dünyanın dört bir yanındaki Yokoluş İsyanı aktivistleri 15 Nisan’da küresel ölçekte eylemler düzenlemişti. Londra’daki eylemde 11 gün boyunca merkezi yollar kapatılmış, eylemler sonucunda bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı.

Bu kez 7 Ekim tarihinden itibaren gerçekleşecek Küresel İsyan çağrısına Londra, New York, Berlin, Paris, Barselona ve İstanbul’un da içinde bulunduğu toplam 60 şehirden yanıt geldi. Eylemlerin ilk gününde dünya genelinde 700’ü aşkın kişi kişi gözaltına alındı.

‘İsyan ediyoruz çünkü bu gezegeni seviyoruz’

Kadıköy’de gerçekleştirilen yürüyüş sırasında tüm türlerle paylaştığımız, bizi birleştiren ve tek yapan ortak kanı temsil eden Red Brigade’ler de yer aldı. Eylem sonrasında bir açıklama yapan Yokoluş İsyancıları “Bilim insanları altıncı kitlesel yokoluşun içerisinde olduğumuzu söylüyor. Her yıl binlerce tür, daha biz onları keşfedemeden insanların eylemleri ve eylemsizliği sonucunda yok oluşa sürükleniyor” dedi ve ekledi:

“İsyan ediyoruz çünkü bu gezegeni seviyoruz. Çöküşünü görmek kalbimizi paramparça ediyor. Dünyanın birçok noktasında insanların ve diğer yaşam formlarının ölmesine seyirci kalmaya dayanamıyoruz. Ve hiçbir şey yapmazsak bunun ileride çocuklarımızın başına geleceğini bilmenin ağırlığına…”

Yokoluş İsyancıları,  içinde bulunduğumuz iklim krizi ve ekoloji krizi gerçekleriyle yüzleşilmemesi ve yas tutulmaması halinde ilerlemenin mümkün olmadığını belirtti.

Bir sonraki eylem 20 Ekim’de

Uluslararası İsyan kapsamında gerçekleştirecek bir sonraki eylem tarihi 20 Ekim. Bu etkinlikte yok eden ve yok olan türler temalı, kostümlü sokak partisi düzenlenmesi planlanıyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.