ManşetTürkiye

Pentagon: Türkiye, Hava Görev Emri’nden çıkarıldı

0

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye’nin Suriye’ye olası harekatı hakkında yaptığı ilk resmi açıklamada, Kuzey Suriye’ye bir operasyonu desteklemediklerini söyledi; Türkiye’nin Hava Görev Emri’nden çıkarıldığını, keşif ve gözlem verilerinin sağlanmasının da  durdurulduğunu bildirdi. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine operasyonuna geçit vermesinin ardından, ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) ilk resmi açıklama geldi. Yazılı açıklamada, ‘Pentagon’un olası bir harekata destek vermediği, tek taraflı adımların Türkiye için risk içerdiği ve harekat düzenlenmesi halinde binlerce IŞİD savaşçısından Türkiye’nin sorumlu olacağı’ belirtildi.

‘Desteklemeyeceğiz, müdahil olmayacağız’ 

Açıklamada, “Savunma Bakanlığı -tıpkı Başkan’ın da yaptığı gibi- şunu Türkiye’ye açıkça iletti ki, biz Kuzey Suriye’de bir Türk operasyonunu desteklemiyoruz. ABD Silahlı Kuvvetleri bu tür bir operasyonu desteklemeyecektir veya buna müdahil olmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

‘IŞİD savaşçılarından Türkiye sorumlu olacak’ 

“Savunma Bakanlığı’nın kendi içinde ve Türk ordusuyla yapılan görüşmelerde şunu sürekli olarak vurguladık; bu bölgede güvenliği sağlamanın en iyi yolu koordinasyon  ve işbirliği” denilen açıklama şöyle devam etti:  “Savunma Bakanı Esper ve Genelkurmay Başkanı Milley, Türk mevkidaşlarına, tek taraflı adımın Türkiye için riskler yarattığını vurguladı. Başkan’ın da söylediği gibi, ABD liderliğindeki operasyonda yakalanan ve yenilgiye uğratılan binlerce IŞİD savaşçısından, Avrupa ülkelerinin ve diğerlerinin yanı sıra Türkiye sorumlu olacak. Potansiyel adımların Türkiye, bölge ve bölgenin ötesi için taşıdığı olası istikrarsızlaştırıcı sonuçları Türkiye nezdinde vurgulamak için NATO ve Koalisyon ortaklarımızla birlikte çalışacağız.”

Sözcü: Türkiye’ye keşif bilgileri verilmeyecek 

Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Yarbay Carla Gleason ise, “Türkiye, Birleşik Hava Operasyonu Merkezi tarafından Hava Görev Emri’nden çıkarıldı, Türkiye’ye keşif ve gözlem verilerinin sağlanması durduruldu” dedi. “Bunun hava sahasını Türkiye’ye kapatmak anlamına gelip gelmediği”ne ilişkin soruya Gleason, “Teknik olarak bu anlama gelmese de bir hava unsuru Hava Görev Emri’nden çıkarıldığında söz konusu bölgede koordinasyonsuz uçması neredeyse imkansız hale geliyor” yanıtını verdi.

‘Hava sahasını biz kontrol ediyoruz’ 

CNN International’ın ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Jennifer Hansler’a konuşan bir yetkili de, Suriye’nin kuzeydoğusunun hava sahasının Türkiye’ye kapatıldığını söyledi. Yetkili, “Türkiye’nin havadaki katılımına son verdik. Şu an Suriye’nin kuzeydoğusunda hava sahasını biz kontrol ediyoruz. Yakın gelecekte bunu değiştirme niyetimiz yok” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.