Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Kazdağları İnteraktif Haritası yayında

0

Kazdağları’ndaki biyolojik çeşitliliğini tespit etmek ve korumak amacıyla, yöredeki maden ve enerji projeleriyle bunlara karşı devam eden mücadeleri digital bir arşiv haline getirecek interaktif bir harita yayınlandı. Interaktif harita, kullanıcıların katkılarına da açık.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, GEF/SGP Türkiye tarafından desteklenen Kazdağları Biyoçeşitliliği Koruma Hafızası Projesi kapsamında Kazdağları için bir interaktif harita yayımladı.

http://www.kazdagim.com/interaktif-harita/ adresinden erişime açılan harita; Kazdağları ve Edremit Körfezi’nde biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla; bu çeşitliliği tehdit eden projeler ve onlara karşı  devam eden ekoloji mücadeleleri konusunda farkındalık oluşturulması, bölgedeki zenginliğin, tehditlerin ve mücadelelerin dijitalleştirilmesi, arşivlenmesi, yaygınlaştırılması; hafızalaştırılması konusunda bir araç olarak hazırlandı.

Haritayı kullanarak, bölgede yapılması planlanan ya da yapılmakta olan veya  halihazırda var olan enerji/maden projelerine ve bu projelerin detaylarına, biyoçeşitlilik alanlarına, ÇED raporlarına erişmek ve bu projelere karşı ortaya çıkan toplumsal hareketleri takip etmek mümkün.  Harita ‘Yerelden Hikâyeler’ başlığı altında Kazdağları ve yöresindeki yaşayan kişilerin doğa ve kültür bağlamında ortaya çıkmış hikâyelerine de yer verecek.

Dernekten yapılan açıklamada, Milli Park olarak tanımlanan ve sınırları çizilen Kazdağları’nın çizilen bu sınırların çok ötesinde çevresindeki dağlar, ovalar ve platolar ile birlikte coğrafi/kültürel bir bütünlük halinde olduğuna dikkat çekildi.

Yirmi yılı aşkın bir süredir pek çok rant projesinin odak bölgelerinden biri olan Kazdağları ve yöresinin biyosfer bütünlüğünun ‘ekonomik büyüme’ kaygısı ile tahrip edildiğine ve bu tahribatın devam etttiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İklim krizi ile birlikte önünü alamadığımız bir hızla kaybetmeye başladığımız biyosfer bütünlüğünün de sınırları olmadığını biliyoruz. Kazdağı Milli Parkı içerisinde yer alan flora ve fauna bütünün sadece bir parçasıdır. Bölgede gerçekleştirilmek istenen madenlere, termik santrallere karşı uzun yıllardır mücadele eden yerel halk, sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerin bu süreçte ekoloji hareketi içerisinde önemli birikmiş bir deneyimi bulunmaktadır. Biz bu birikmiş deneyimin arşivlenmesinin ve bilgi aktarımının gerçekleştirilmesinin önemli olduğuna inanıyoruz.”

Harita, ‘interaktif’ kullanıma açık bir şekilde kullanıcıların katkı ve eleştirileri ile birlikte güncellenecek.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.