KadınManşetTürkiye

Eylülde en az 37 kadın öldürüldü

0

Eylül ayı içinde 37 kadının hayatına erkekler tarafından son verildi. 2019 yılının şimdiye dek bilançosu ağır: 261 kadın artık yaşamıyor

2019’un eylül ayında en az 37 kadın erkek şiddetinin kurbanı olarak hayatını kaybetti. 2019 yılı için ise, şimdiye dek 261 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Failleri erkekler olan ve kayıtlara geçebilen diğer olaylar şöyle: 71 şiddet, üç tecavüz, 33 seks işçiliğine zorlama, 26 çocuğa cinsel istismar, 13 kadına cinsel taciz

bianetin yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, hayatına kastettikleri kadınların yanlarında bulunan yedi erkeği de öldürdü. Hayatını kaybeden kadınlardan üçü göçmendi. Kadınları öldüren erkeklerden birinin uzaklaştırma kararı vardı. Kadınlardan biri bedensel engelliydi. En az iki cinayette erkekler, cinayetin ardından kadınları gasp etti.

Eylül ayında dört kadın ekonomik sorunları “bahane” edilerek, üç kadını ayrılmak istediği/ barışmak istemediği, iki kadın kıskançlık, bir kadın da baskı uyguladığı bahanesiyle öldürüldü. Bir kadını hayvan otlatma sırasında çıkan kavgada öldüren erkeklerin 26 kadını öldürme bahanesi basına yansımadı.

En az 15 kadını kocası/eski kocası, beş kadını oğlu, dört kadını sevgilisi, üç kadını kuzen/akrabası, iki kadını kardeşi, bir kadını arkadaşı, bir kadını eniştesi öldürdü. En az altı kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 18 kadını ev içinde, 11 kadını sokak, metruk bina,  park, manav, işyeri gibi kamusal alanlarda öldürdü. Erkeklerin 8 kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Eylül ayının dökümü şöyle:

Eylül’de 15 kadın (Adana, Artvin, Antalya -2-,  İstanbul -4-,Balıkesir, Aydın, İzmir, Diyarbakır,  Malatya, Erzincan, Muğla) şüpheli bir şekilde yaşamını kaybetti.

Erkekler, eylülde en az dört kadını (Aydın, Karaman, Konya, İzmir) öldürmeye teşebbüs etti.

Yedi kadının (Ankara, Samsun, Kayseri, Aydın, Van, Samsun, İzmir) ölümü basına “şüpheli intihar” olarak yansıdı. Şüpheli intiharlardan biri, Özbekistan’lı ev işçisiydi. Ev işçisinin sigortasız çalıştırıldığı açığa çıktı.

Erkekler Eylül’de en az beş kadını da (İstanbul -2-, Ankara, Samsun, Düzce) öldürmekle tehdit etti.

Bir kadının (Adana) intihar girişimi basına şüpheli olarak yansıdı.

İki kadın erkekler tarafından intihara sürüklendi. da (Bursa, Kocaeli) intihara sürükledi.

Çocuk cinayeti – Çocuğa şiddet

İstanbul’da bir baba çocuğunu intihara sürükledi. Baba gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Denizli’de okul müdürü bir öğrencisini kopan kapı kolu ile darp etti. Suç duyurusunda bulunuldu.

İstanbul’da bir çocuk zorla evlendirilmek istendi. Sorumlular hakkındaki hukuki süreç basına yansımadı.

Tecavüz

Eylül’de medyaya üç ilden tecavüz olayı yansıdı. Bu sayı, geçen yıl aynı ay dörttü. Erkekler bir kadına ( Tekirdağ) cinsel saldırı girişiminde bulundu. Faillerden biri kadının kocasıydı biri de dayısıydı. Bir failin yakınlık durumu basına yansımadı.

Eylül 2019’da erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan biri zihinsel engelliydi.

İki kadına evde tecavüz edildi.  Bir tecavüz vakasının nerede gerçekleştiği basına yansımadı. Bir tecavüz vakası ise kadının hamile kalması ile açığa çıktı. Bir tecavüz vakasında da erkeğin kadına sistematik olarak tecavüz ettiği ortaya çıktı.

Taciz/ istismar

Erkekler, Eylül’de en az 13 kadını taciz ederken, en az 26 çocuğa cinsel istismarda bulundu. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 19’du. Çocuk tacizcilerinin ikisi okullarının temizlik işçisi, biri üvey abası, biri kuzeni, biri akrabası, biri market sahibi, biri de komşusuydu. Çocuklardan biri, zihinsel engelliydi.

Seks işçiliğine zorlama

Eylül’de erkekler, en az 33 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 24 idi. Eylül 2019’da seks işçiliğine zorlanan kadınlardan 16’sı Türkiye vatandaşı değildi.

Erkekler, Eylül’de en az 71 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 36 idi.

 

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.