Günün Manşetiİklim Krizi

İklim krizine karşı eylem haftası başlıyor

0
Mandatory Credit: Photo by DAN PELED/EPA-EFE/REX (10354987i) Extinction Rebellion protestors are seen blocking the corner of Margaret and William Streets during a climate change protest in Brisbane, Australia, 06 August 2019. The protest disrupted traffic around Brisbane's CBD. Climate change protest in Brisbane, Australia - 06 Aug 2019

BM İklim Eylem Zirvesi’nin ardından iklim aktivistleri, ikinci kez iki  haftalık iklim eylemlerini başlatıyor. Dünya genelinde yaklaşık 60 şehirde 15 gün boyunca aralıksız protesto gösterileri yapılacak.

Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı)’ adıyla bir araya gelen iklim aktivistleri Almanya‘nın başkenti Berlin’de Başbakan Angela Merkel’in ofisi önünde çadırlarla kamp kurmaya başladı. Alman haber ajansı dpa aktivistlerin sabah saatlerinde parlamento binasının önünden, Berlin Zafer Sütünu‘na kadar yürüdüklerini ve zafer anıtının bulunduğu kavşağı işgal ettiklerini bildirdi.

Euronws’in bildirdiğine göre, Berlin güvenlik güçlerinin paylaştığı bilgilere göre eyleme bin kişi katıldı. Berlin’de sokağa çıkan eylemciler hükümetin derhal iklim konusunda “acil durum” ilan etmesini istiyor. İklim krizini daha da kötüleştirecek her kararın yeniden gözden geçirilmesini talep eden grup, karbondioksit emisyonunun 2025 yılına kadar sıfıra indirilmesini talep ediyor.

Almanya’nın halihazırda 2020 hedeflerini yüzde 25 oranında ıskalaması bekleniyor.

Araçlarınızı evde bırakın’

Göstericiler Berlin’in ana meydanlarından Potsdam ve diğer ana yollarda trafik akışını engellemeyi planlıyor. Cuma günü gruptan yapılan açıklamada “sürücülerin araçlarını evlerinde bırakmalarını tavsiye ediyoruz” uyarısı yapıldı. Aktivist grubun sözcülerinden biri kamplarda atölye çalışmaları yapılacağını ve iklim bilincini artırıcı etkinlikler düzenleneceğini açıkladı. Polisten yapılan açıklamada da gösterilere katılım için 6 bin kişinin kayıt olduğu belirtildi.

Doğudan batıya 60 kentte eylemler

İklim aktivistleri Avusturalya ve Yeni Zelanda’da da eylemler düzenledi. Avusturalya’nın Melbourne kentinde eylemciler meclis binası önünde nöbet tuttu. Sidney‘de ise eylemciler şehrin işlek bir caddesi üzerinde oturma eylemi gerçekleştirdi. Brisbane‘de bir grup eylemci kendilerini köprüye zincirledi.

Yeni Zelanda'daki eylemden

Yeni Zelanda’daki eylemden

Yeni Zelanda‘nın Wellington kentinde ise eylemciler trafik akışını engellemek için bir aracı zincirledi.

Paris’te AVM eylemi

Fransa‘nın başkenti Paris’te de iklim eylemcileri bir alışveriş merkezinde gösteri yaptı. Göstericiler 17 saat boyunca alışveriş merkezini işgal etti, masa ve sandalyelerden barikat kurdu.

Yer yer biber gazı da kullanan polis, göstericileri AVM dışına çıkarmakta başarısız oldu. Üzerlerinde “Benzini değil kapitalizmi yakın” yazılı pankartlar açan aktivistler, pazar sabahı kendi istekleri ile AVM’yi terk etti. Yokoluş İsyanı aktivistleri Paris’te de 12 Ekim’e kadar “plastik atıkları”, “okyanusları koruma”, ve “iklim değişikliği nedeniyle zorunlu göç” gibi temalarda her gün farklı eylemlere imza atmayı planlıyor.

Londra’da 10 kişi göz altına alındı

Yokoluş İsyanı gösterilerinin ilk başladığı Londra’da iki haftalık eylem planı öncesi polis grup tarafından depo olarak kullanılan bir binayı bastı. Londra polisinden yapılan açıklamada kamu huzurunu bozma amaçlı planlar yapma şüphesiyle 0 kişinin göz altına alındığı belirtildi.

Grup yaptığı açıklamada “hükümetten enerji ve kaynaklarını hepimizi tehdit eden iklim ve ekoloji krizine ayırmalarını istiyoruz” dedi.  Yokoluş İsyanı eylemcileri, nisan ayında 11 gün boyunca düzenlediği eylemlerde yolları kapatmış toplu taşıma araçlarını engellemişti.

Yokoluş İsyanı hareketi sivil itaatsizlik eylemleri aracılığıyla iklim değişikliği ile mücadelede daha etkin adımlar atması için hükümetler üzerindeki baskıyı artırmak istiyor. Aktivistler dünya genelinde 60 kentte iki hafta boyunca şiddet içermeyen, yaratıcı eylemler düzenlemeyi planlıyor. Hareket, Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya, Arjantin, Güney Afrika ve Hindistan’da protesto gösterileri düzenleyecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.